Gerici gruptan İnek Bayramı tehdidi: Hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz
Kendilerine ‘Fikir ve Aksiyon’ adını veren gerici bir grup Cebeci Kampüsü’nde yıllardır geleneksel olarak kutlanan İnek Bayramı etkinliğini tehdit etti.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) tarafından düzenlenen 'İnek Bayramı' bu yıl da 4-5 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Kendilerine Fikir ve Aksiyon grubu diyen gericiler okulda bildiriler dağıtarak etkinliği hedef gösterdi ve tehditlerde bulundu.
Gericilerden yapılan açıklamada İnek Bayramı'nın bin yıllık tarihi değerleri çiğnediği iddia edilerek "Hiçbir şekilde izin vermeyeceğimizi ilan ediyoruz" dendi.
Aynı grup ‘şehitleri anma’ bahanesiyle Ankara Üniversitesi'nde rektörlükten alınan izinle bir etkinlik yapmış ardından Cebeci’den Hamamönü semtinde bulunan Tacettin Sultan Dergahı’na mehteranlı yürüyüş gerçekleştirmişti.
İNEK BAYRAMI
Dr. M. Şehmus Güzel Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin internet sitesinde İnek Bayramı’na ilişkin kaleme aldığı yazıda etkinliğin ortaya çıkışını şöyle anlatıyor:
“İB’nin bir şenlik olarak ortaya çıkışı, altındaki nedensellik bağının iyice güçlenmesinden sonraya rastlamaktadır. Bu olgu da Okulun Ankara’ya taşınması ile ilgilidir. O sıralar yeni yeni gelişmekte olan başkentte eğlence hayatı oldukça sınırlıdır. Yoğun bir eğitim görmekte olan SBO öğrencileri bu koşulla içinde bir yerde kendi eğlencelerini kendileri yaratmak gereğini duymuşlardır. Bu gereksinimden doğan eğlenceler, 1937–1938 ders yılına değin iyice geliştirilmiş ve o ders yılında düzenli bir “bayram” biçimine dönüşmüştür. Aynı yıllarda şenlik önemli bir özellik de kazanmıştır. Bahri Savcının belirttiği gibi, 1938’lerden başlayarak kutlamalar yalnızca öğrencilere özgü bir uğraş olmaktan çıkmış, bayram okul sınırların aşarak cebeci halkının da katıldığı bir yapıya ulaşmıştır. Böylece, İB ile artık yukarıda belirtilen dışa kapalılık kırılmış; çevresiyle etkileşim içinde bulunan, çevresinden bir şeyler alan, çevresine bir şeyler veren bir yapı; açık sisteme özgü uğraşlar demeti oluşturmuştur.
Bu ilginç uğraşlar demeti için “inek” sembolünün seçilmesinin de bu oluşumu haklı çıkaran bir açıklaması olması, sözü edilen değişimin kendiliğinden değil, eğitim düzeni, vb. etkenler dolayısı ile öğrencilerce bilerek gerçekleştirildiğini ortaya koymaktadır. B. Savcı, bu konuda şunları söylemektedir: “Artık Okul aşılarak Cebeci semti şenliklere sahne oldu. Bir maskot arandı ve sonunda “inek” de karar kılındı. “İnek”, çalışkan bir öğrenciyi simgelediği gibi, toplumsal olaylarla, dış dünya ile hiç ilgisi olmayan bön bir tipi de anlatıyordu.” İB, bu koşullarda o yıllar ve sonrasında Ankara’ya yayılmış, öğrenci, ailesi ve cebeci halkı ile kutlanır olmuş, yerel ve ulusal basında geniş bir biçimde ilgi ile izlenmiştir.”