Fukuşima radyoaktif suyu Pasifik Okyanusu’na boşaltmaya başladı
Fukuşima nükleer santralinin radyoaktif suyu Pasifik Okyanusu’na boşaltılmaya başladı.
Japonya, Fukuşima nükleer santralinin arıtılmış ve seyreltilmiş radyoaktif atık suyunu bugünden itibaren Pasifik Okyanusu'na kademeli olarak boşaltmaya başladı.
Başbakan Fumio Kişida, Bakanlar Kurulu toplantısında, işletmeci Tokyo Elektrik Gücü Şirketi‘ne hava ve deniz koşullarının elvermesi halinde bugün boşaltma işlemine hazır olması talimatını vermişti.
euronews‘in aktardığına göre, arıtılmış suyun okyanusa bırakılması, deniz ürünlerine zarar vereceği gerekçesiyle Japon balıkçılık endüstrisinin güçlü muhalefetiyle karşılaşıyor.
Sadece Japonya değil Güney Kore ve Çin‘deki çevre örgütleri de buna karşı. Japon hükümeti, balıkçılık sektörünün operasyonel faaliyetlerini desteklemek için 500 milyon doları aşkın fon ayırmıştı.
Hükümet ve santralin işletmecisi ise, Fukuşima’nın artık devreden çıkarılması ve olası sızıntıları önlemek için suyun boşaltılmasının gerekli olduğunu savunuyor.
Uzmanlara göre suyun kıyılara salınımı, Fukuşima’nın devreden çıkarılması için on yıllar sürecek olan bir sürecin ilk adımı.
RADYOAKTİF SULARIN OKYANUSA BOŞALTIMI GÜVENLİ Mİ?
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) temmuz ayında yayımladığı nihai raporda, tasarlandığı şekilde gerçekleştirildiği takdirde, salımın çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi etkilerinin olamayacağı sonucuna varmıştı.
Bilim insanları genel olarak IAEA’nın görüşünü desteklese de kimileri suda kalan düşük dozdaki radyoaktivitenin uzun vadeli etkilerine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
NE OLMUŞTU?
11 Mart 2011’de şiddetli bir deprem ve tsunami, Fukuşima santralinin soğutma sistemlerini tahrip ederek üç reaktörün erimesine ve soğutma sularının kirlenmesine neden olmuştu.
Günlük 100 metre küp atık su üreten nükleer santralde tankların 1,3 milyon metre küp depolama kapasitesi bulunuyor. Felaketten bu yana tanklardaki maksimum kapasiteye ulaşan atık suyu güvenli bir şekilde nasıl ve nereye boşaltabileceğini araştıran Japonya, atık suların Büyük Okyanus‘a boşaltılmasına karar vermişti.
Atık su tanklarının 2024 yılı başlarında tam kapasiteye ulaşması bekleniyordu. Japonya, Fukuşima’daki atık suyun deniz suyu ile karıştırılarak trityum ve karbon 14 seviyelerinin güvenlik standartlarına uygun hale getirilerek boşaltılacağını belirtiyordu.
Radyoaktif suların okyanusa boşaltılması planına başta Güney Kore ve Çin olmak üzere bazı ülkeler karşı çıkmış, uzmanlar kararın bir ekokırım anlamına gelebileceği yönünde uyarılarda bulunmuştu.
2021’de Fukuşima Eyaleti Tarım Kooperatifleri ve Ormancılar Birliği’nin bölgedeki 43 yerel yönetimin de desteğini alarak başlattığı kampanya, Japonya genelinde 450 bin yurttaş tarafından imzalanmıştı. İmza kampanyası Japonya dışındaki ülkelere de açılmış, Nukleersiz.org‘un kampanyayı Türkiye‘de yaygınlaştırmasıyla en çok imza veren ülkelerden biri de Türkiye olmuştu.