Fransa'da Kara Salı: Liseliler sokakta

Fransa'da Kara Salı: Liseliler sokakta

Eylemlerinde birinci aylarını dolduran Sarı Yelekliler, hükümetin önlemlerini yetersiz bulup gösterilere devam etme kararı almıştı. 'Sokaktakiler Sarı Yelekliler'in çocukları' benzetmeleriyle de gündeme gelen liseliler Kara Salı ilan ederek, eylem çağrısında bulundu.

Fransa'da bir aydır eylemlerine devam eden Sarı Yelekliler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eğitim reformlarını protesto etmek için öğrenci sendikalarının ‘Kara Salı’ (Mardi Noir) çağrısına katılan liselilerle bir araya gelerek birçok kentte yürüyüş düzenledi.

Bugünü 'Kara Salı' ilan eden liseliler Mantes La Jolie'de diz çöktütülerek polis şiddetine maruz kalan arkadaşlarının durumuna dikkat çekti. Macron'un açıklamalarında kendilerinden hiç söz etmemiş olmasına da tepki gösteren ve birçok kentte kitlesel gösteriler yapan liselilere Nantes'da polis gazla müdahale etti. 

120 OKULDA EYLEM VAR

Fransa Eğitim Bakanlığı, bu haftaki gösterilerin 120 okulda devam ettiğini duyurdu.

Bağımsız ve Demokratik Liseliler Federasyonu Başkanı yaptığı bir açıklamada, “Taleplerimiz karşılanana dek protestolarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Macron’un protesto edilen reformları arasında okul bitirme sınavının iptali, sözel, sayısal, sosyal bölümlerinin kaldırılması gibi maddeleri öğrenciler arasında ayrımcılık olarak gören sendikalar protestolara devam etme kararı aldı.

'SOKAKTAKİLER SARI YELEKLİLER'İN ÇOCUKLARI'

Sciences - Po Üniversitesi Öğrenci Hareketleri Üzerine Çalışma ve Araştırma Grubu Başkanı Robi Morder, bir önceki hafta yaklaşık 300 lisenin katıldığı eylemlerde ‘sarı yelekliler’e de destek verildiğini hatırlatarak, “Öğrenci hareketi ses getirdiyse bunu ‘Sarı Yelekliler’e borçlu” dedi.

Morder, eylemcilerin çoğunluğunun banliyö bölgelerinden ve çevredeki küçük kasabalardan geldiğini geldiğini ve kamu hizmetlerinin eksikliği ve işsizlik gibi sorunlarla Paris eliti tarafından dışlandığını hissettiğini söyledi.

Sarı Yeleklilerle eylemci öğrenciler arasında bağlantı olmadığını söyleyen Eğitim Bakanı Jean Michel Blanquer'i eleştiren Robi Morder, "Sokaktaki öğrencilerin Sarı Yelekliler'in çocukları olduğunu anlamıyor" dedi.