Fındık üreticisi ağaçlarını kesti: 'Nasılsa para etmiyor'

Fındık üreticisi ağaçlarını kesti: 'Nasılsa para etmiyor'

AKP'nin tarım politikaları ve krizle birlikte fındık üreticileri kan ağlıyor. Ağaçlarını kesen bir üretici, "Garibin yüzü hiç gülmüyor” dedi.

Düzce’de fındık fiyatlarını ve Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) protesto eden bir fındık üreticisi, altı dönümlük tarlasındaki ağaçları kesti.

DHA’nın haberine göre, Musababa köyünde yaşayan fındık üreticisi Yaşar Özcan, 6 dönümlük tarlasında bulunan ağaçları kesim motorlarıyla kesti.

Fındığın kilosunun 12, kabuğunun da tonunun 500 lira olduğunu aktaran Özcan, yapacakları bir şeyleri kalmadığını, ağaçları keserek dertten kurtulacaklarını ifade etti.

‘GARİBİN YÜZÜ HİÇ GÜLMÜYOR’

Özcan, “Herkesin gözü aydın olsun. Yerine hiçbir şey dikmeyeceğim. Hiçbir ürün para yapmıyor. Fındığı sökenin desteklemesi de kaldırılmış. Garibin yüzü hiç gülmüyor” dedi.

‘BOŞ DURSUN, DAHA KARLIYIZ’

Bir başka fındık üreticisi Hayri Uysal da şunları kaydetti: 

“Fındık bahçesinin hali… Söktük, attık. Para yapmayan mahsule ırgatlık yapmanın anlamı yok. Para yapmadıktan sonra fındıkçılık yapmanın bir anlamı kalmadı ki. Maliyeti belli; yevmiye 100 TL. Bunun işçiliği, ilacı, filizi, gübresi… Nasıl çıkacak bunun altından üretici? Hali perişan. Üretim maliyeti, işçiliğini kendin yaparsan 11 TL; gübresi, kazması, filizi, dalı, ilaçlaması, toplaması, servisi, getirmesi, kurutması, harmanı bunun içinden çıkılacak gibi değil. Toplam 6 dönüm fındık kestik. Artık altından çıkamıyoruz. Yerine kesinlikle mahsul ekmeyi düşünmüyoruz. Boş dursun, daha karlıyız.”

 

DAHA FAZLA