Farklı bir çocuğun hikayesi...

Farklı bir çocuğun hikayesi...

Bir çocuğun en çok isteyeceği şeylerden biri arkadaş edinmek ve beraberce çılgınlar gibi oyun oynamaktır. Evet, biliyorum artık tablet, cep telefonu, playstation gibi teknolojik aletler (oyuncak adını vermek istemiyorum, zira değiller) istek sıralamasında başları zorluyor. Ama üniversitede derslerimde öğrenip, daha sonra iş hayatımda çevremde gözlemleyerek pekiştirdiğim, çocuk psikolojisine dair en önemli bilgi şu olmuştur; çocukluktaki en, hatta tek önemli iş oyun oynamaktır ve bunu taçlandıracak ayrıntı da tercihen yaşıt olan arkadaşlardır.

Perge Dündar

Mortina vücudunun parçalarını istediği zaman bedeninden ayırabiliyordu. Tıpkı bir kukla gibi! Ne de olsa Mortina bir zombiydi, zombi bir kız çocuğu.

Çınar Yayınları’ndan çıkmış olan şimdilik iki kitaplık (devamı gelecek gibi hissettim) bir serinin karakteri de arkadaş özlemi çeken bir çocuk. Kitapların ismini de oluşturan Mortina isimli bu kız, normal(aslında bu da yanlış bir tanımlama ama mecburen kullandım artık) bir çocuk değil, bir zombi. Gel gör ki, normal, anormal, zombi, vampir, engelli, engelsiz vb. her çocuk gibi Mortina da arkadaşları olsun, onlarla oynayabilsin istiyor.

Mortina’nın en çok istediği şey ona yasaklanmıştı: Kasabanın çocuklarıyla arkadaş olmak ve onlarla oynamak.

Çürükoğlu villasında teyzesi Ruhiye ile birlikte yaşayan Mortina, bir sürü boş odada ve kocaman bir bahçede dilediği gibi oynayabiliyordu ama bir şey eksik kalıyordu hep; oyununa ortak olacak arkadaşlar… Tek dostu albino bir köpek olan Gamlı vardı hayatında ama yaşıtı çocukların yerini tutamıyordu işte.

Ruhiye teyze kasabalıların kendisini ve Mortina’yı yaşadıkları yerden kovmalarından endişe ettiği için çocuklardan ve tabi yetişkinlerden uzak durmasını tembihlemişti Mortina’ya ama o, oyunlarına katılabilmek için çocuklara yaklaşmayı her şeyden çok istemekteydi. Bir gün gizlice dinlediği çocuklardan cadılar bayramını öğrenince içinde bir umut belirdi. Acaba kostümmüş gibi kendi haliyle çıksa çocuklarla tanışıp arkadaş olabilir miydi?

Aslında animasyon sineması üzerine eğitim almış olan yazar Barbara Cantini daha sonra illüstrasyona kaymış ve tamamen bu işi yapmaya karar vermiş. Mortina serisini hem yazıp hem de resimleyen yazarın bu kitapları uluslararası ün kazanıp pek çok dile çevrilmiş.

Mortina – Gıcık Kuzen isimli devam kitapta, günün birinde Küflü Meşe villasından ziyarete gelen kuzen Dilbert ile olaylar başlar. Dilbert ukala, etrafını küçük ve yetersiz gören bir çocuktur. Mortina ondan pek hoşlanmaz ama arka arkaya meydana gelen olaylar her şeyi unutturur. Önce teyzesi Ruhiye ortadan kaybolur. Her yeri aramasına rağmen teyzesini bulamayan Mortina onun uzak akraba ziyaretine gittiğini düşünmek zorunda kalır şüpheyle de olsa. Bu arada kasabadan arkadaşları bir bir ziyarete gelmeye başlarlar. Havanın çok yağmurlu olmasına rağmen villaya gelişlerine şaşıran Mortina hepsinin davetiye üzerine geldiklerini öğrenince iyice kafa karışıklığı yaşar. Tam bu sırada ziyarete gelen çocuklardan biri, Teresa kayboluverir. İşler tamamen gizemli bir hal almaya başlamıştır. Acaba Mortina, Gamlı, arkadaşları ve belki Dilbert bu gizemi çözebilecek midir?

İlkokul ikinci sınıftan itibaren çocukların rahatça okuyabileceği bu iki sevimli kitap resim ve kolajla karışık hazırlanmış. Kırksekizer sayfadan oluşan bu seri çocukların gözünde büyümeyecek kalınlıkta ki bu, ilkokul yaş grubu için önemli bir konu.

Bazı ebeveynlerin zombi karaktere yaklaşımı belki tedirgince olabilir düşüncesinden hareketle; çocukların değişik tiplemelere, konulara alışmaları ve bazı kitap kahramanlarının gerçek olmayacağını öğrenmeleri için Mortina’nın uygun olabileceğini belirtmek isterim.

Çocuklarınıza oyun kurmayı ve oynamayı öğretmenizi, arkadaş edinmeleri için onları cesaretlendirmenizi tavsiye ederken bu kitapları okumalarının da eğlenceli olacağını söylemek isterim.

Oyunun, arkadaşlığın gücü çocuklarımızın ve tabii bizim hep yanımızda olsun…


Kitabın Adı: Mortina

Yayınevi / Marka: Çınar Yayınları

Yazar: Barbara Cantini

Sayfa Sayısı: 48

Baskı Sayısı: 1. Basım

İlk Baskı Yılı: 2018

DAHA FAZLA