Farekulade bir kitap

Farekulade bir kitap

Geronimo Stilton’ın yazdığı Filiz Özdem’in çevirdiği Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Piramitlerin Sırrı çocukların hayal dünyasını geliştirerek onlara kendi kurmaca dünyalarını yaratmada yardımcı olacak. Fareya’nın kahramanları ile uzak bir yolculuğun tadını çıkarması için her çocuğun okuması şart.

İlknur Delice

Yapı Kredi Yayınları’nın çocuk kitapları dizisini incelerken “Zamanda Yolculuk” isimli Geronimo Stilton imzalı iki kitap keşfettim: “Dinozarla Buluşma” ve “Piramitlerin Sırrı”. Piramitlerin Sırrı’nı hemen satın aldım. Okuduğumda çocukların hayal dünyasını geliştireceği, bir sonraki sayfaya geçmek için merak duyacağı ve bitmeden ellerinden bırakamayacakları bir kitap olduğunu fark ettim.

Günümüzün, çocuklara yaptığı en büyük kabahatlerden biri de hayal dünyalarını geniş tutmalarını engellemek oluyor. Çoğu ebeveyn sınavdan sınava koşan çocukları eğlence, mizah vb. gibi yaşamı kavrayacakları en önemli unsurlardan maalesef ki eğitim sisteminin dengesizliği yüzünden uzak tutmak zorunda kalıyor. Koca bir günün çoğunu “ders çalışma” adı altında testlerle geçiren çocuklar kurmaca bir dünya yaratmada güçlük çekiyorlar. Piramitlerin Sırrı, içinde bilmeceleriyle, bulmacalarıyla, evde yapabilecekleri kum şişesi, firavun maskesi, mısır bilekleri gibi yaratıcı şeylerle, hikâyenin sonunu tamamlama gibi etkinliklerle çocukların hem el işi becerilerini geliştirebilmeye hem de düşünsel anlamda kurmaca bir metni yaratmaya fayda sağlayarak hayal dünyalarını geliştiriyor.

Piramitlerin Sırrı’nda, Fareler Adası (Fareya)’nın ünlü gazetesi Kemirgenin Sesi’nin yayın yönetmeni Geronimo Stilton, Tea Stilton (kız kardeşi); Benjamin (yeğeni); Trappola (kuzeni); Amber Volt (kâşif); Volt’un icat ettiği zamanda yolculuk makinesiyle (fareuzaygemisi) Giza’ya (Mısır’a) 16 Temmuz 1280 (İsa’dan Önce) tarihine giderek harika bir maceraya başlıyorlar. Bu macerada Sfenks’i, Ramses’i, Nefertari’yi keşfedecek, Antik Mısır’a dair bilgiler öğrenecek ve bu yolculukta birbirinden farekulade maceraları yaşayacaklar. Bu kitabı okuyan çocuklar birbiriyle dayanışmanın, samimi olmanın, arkadaşlığın önemi fark edecek ve yaşadıkları zor durumların üstesinden gelmeyi öğrenecek.

Filiz Özdem’in çevirdiği bu rengârenk kitabı çocukların çok seveceğini ve bir solukta okuyacaklarını düşünüyorum. İyi okumalar.

“Hay peynirsiz peynirler aşkına… Neden, nasıl, niçin çıktım bu yolculuğa?”

Künye: Geronimo Stilton, Piramitlerin Sırrı, çeviren: Filiz Özdem, Yapı Kredi Yayınları, Mart 2018, 121 sayfa.

DAHA FAZLA