Evrenin İlk Galaksilerinden Bazıları Samanyolu’nun Çevresinde

Evrenin İlk Galaksilerinden Bazıları Samanyolu’nun Çevresinde

Gökbilimciler, Büyük Patlama’nın ardından oluşan ilk galaksilerden bazılarının Samanyolu’nun çevresinde döndüğüne dair kanıtlar buldular. 

İleri Haber

Çeviri: Metehan Akman

Durham Üniversitesi’ndeki gökbilimciler, Büyük Patlama’nın ardından oluşan ilk galaksilerden bazılarının Samanyolu’nun çevresinde döndüğüne dair kanıtlar buldular. Gökbilimcilerin araştırmasına göre iki galaksi kümesi keşfedildi. İkisinin de 13 milyar yıldan daha yaşlı olduğu ve Segue I, Bootes I, Tucana II, Ursa Major I’in de onların içinde olduğu düşünülüyor.

'KEŞİF, BÜYÜK PATLAMA'YI DESTEKLER NİTELİKTE'

Skynews'ta yer alan habere göre Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi ile işbirliği içinde olan Institute for Computational Cosmology’deki ekibe göre bu buluş “fazlasıyla heyecan uyandırıcı” ve “dünyada yaşayan ilk insanların kalıntılarını keşfetmenin gök bilimsel karşılığı”. Durham Üniversitesi Computational Cosmology Enstitüsü yöneticisi Profesör Carlos Frenk, konuyla alakalı şunları söyledi: “Samanyolu’nun çevresinde bulunan evrenin en eski galaksilerinden bazılarını keşfetmek, dünyada yaşamış ilk insanların kalıntılarını bulmanın gök bilimsel karşılığı. Fazlasıyla heyecan verici. Keşfimiz, evrenin geçerli olan evrim modelini, yani karanlık maddeyi oluşturan temel parçacıkların kozmik evrimin motor gücü olduğu ‘Lambda Soğuk Karanlık Madde Modeli’ni destekler nitelikte.”

LAMBDA SOĞUK KARANLIK MADDE MODELİ NEDİR?

Büyük Patlama Kuramı’nın etrafında gelişen Lambda Soğuk Karanlık Madde Modeli, evrenin genişlemesinin ve galaksilerin oluşumunun açıklanmasına yardımcı olmaktadır. Bu model, evren yaklaşık 380.000 yaşındayken ilk atomların oluştuğunu öne sürer. Bunlar, periyodik tablodaki en basit element olan Hidrojen atomlarıdır. Bu atomlar bulutlar oluşturdular, sonra soğumaya başladılar ve küçük kümeler ya da Büyük Patlama’nın sonucu oluşan ışık haleleri haline geldiler. “Kozmik Karanlık Çag” olarak bilinen soğuma süreci yaklaşık 100 milyon yıl sürdü. Işık haleleri içinde soğuyan gaz sonunda hareketli hale geldi ve ortaya çıkan ilk galaksiler olan yıldızları oluşturdu. İlk galaksilerin oluşumuyla birlikte evren adeta ışıl ışıl oldu ve Kozmik Karanlık Çağ sonra erdi.

BÜYÜK PATLAMA KURAMI NEDİR?

Büyük Patlama Teorisi; evrenin nasıl başladığına dair bir açıklama sunan teorilerden en bilindik olanıdır. En basit haliyle, bu teori evrenin küçük bir tekillik ile başladığını söyler ve sonrasında da bugün bilebildiğimiz kadarıyla 13.8 milyar yıldır da şiştiğini ileri sürer. Çünkü mevcut araç gereçlerle astronomlar evrenin doğum anını tam olarak bilemiyorlar ve Büyük Patlama hakkındaki kavrayışımız; matematiksel teori ve modelleri temel alıyor.

DAHA FAZLA