EŞİK: Yeni Mecliste 33 ilden kadın vekil olmayacak!

EŞİK: Yeni Mecliste 33 ilden kadın vekil olmayacak!

EŞİK, 6 partinin milletvekili aday listeleri üzerinde yeni Meclisteki eşit temsil konusunda bir inceleme yaptı.

İleri Haber

EŞİK’in incelemesine göre milletvekili aday listelerinin kesinleşmesiyle ortaya çıkan tabloda Mecliste 33 ilden kadın vekil olmayacak. MHP 40, AKP 34, İYİ Parti 22, CHP 22 ilden kadın vekil adayı çıkarmazken, listelerde kadın aday oranı en fazla olan partiler ise YSP ve TİP oldu. EŞİK’ten yapılan değerlendirmede, “İlk 100 gün içinde yapılacak ilk yasal düzenlemelerden biri de tüm seçimlerde ve atamalarda eşit temsil ilkesinin yasal zorunluluk haline getirilmesi olmalıdır. Eşit temsil olmayan listeler seçim kurulları tarafından reddedilmelidir. Eşitlik ilkesini ihlal eden atamalar iptal edilmelidir. Eşit temsil, ilk anayasa değişikliğinde de anayasal bir kural olarak düzenlenmelidir” denildi.

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs 2023'te yapılacak seçimlerle ilgili milletvekilliği kesin aday listelerini dün açıkladı. Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili aday listeleri üzerinde yeni Meclisteki eşit temsil konusunda bir inceleme yaptı.

Birçok partinin kesinleşmiş listelerinde çok az sayıda kadına yer verildiği; büyük bölümünün de seçilemeyecek yerlere konularak listelerdeki kadın oranının yapay şekilde yükseltildiğinin ifade edildiği incelemede şu bulgular yer aldı:

- “33 ilden kadın vekil çıkmamaktadır. Bu iller TBMM'nin 28. Dönemi boyunca sadece erkek vekillerce temsil edileceklerdir. Cumhuriyet tarihi boyunca kadın vekil çıkarmamış olan 20 ilden 18'inde bu seçimde de kadın vekil çıkmayacağı görülmektedir.”

‘MHP’NİN 40 İLDE KADIN ADAYI YOK’

- “MHP'nin 40, AKP'nin 34, İYİ Parti'nin 22, CHP'nin 21 ilde kadın adayı bulunmamaktadır.”

- “Meclis'e 117 kadın vekilin girmesi ve Meclis'teki kadın oranının %19.50 olması beklenmektedir.” 

- “TİP ile Yeşil Sol Parti'nin oy oranları 2018 seçimine göre artacak olursa, ilk sıralarda kadınlara en çok yer veren partiler oldukları için, Meclis'e girecek kadın sayısı da artacaktır.”

- “CHP ve İYİ Parti açısından İstanbul, İzmir, Giresun, Karabük, Manisa, Tekirdağ, Zonguldak, Osmaniye gibi kimi illerdeki potansiyel oy artışı, Meclise 7-10 arasında daha fazla kadının girmesini sağlayabilir.

- “Yeniden Refah Partisi'nin listelerine 48 kadın aday koyduğu görülmekle birlikte, birinci sırada kadınlara yer vermemiş olması sebebiyle, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde vekil çıkaracak olsa bile, bunlar erkek vekiller olacaklardır.” 

‘EN YÜKSEK ORANLAR YSP VE TİP’TE’

- “Milletvekili listelerinde kadın oranı en yüksek parti Yeşil Sol Parti (%43.50); ikinci parti ise TİP'dir (%42.13). Kadın adayı en az olan parti MHP'dir (%15.17); hemen ardından AKP (%18.67) gelmektedir.”

‘BİRİNCİ SIRALARDA TİP ÖNDE’

- “Aday listelerinde birinci sırada en çok sayıda kadın vekile yer vermiş olan parti TİP'dir (%47.06), ardından Yeşil Sol Parti (%39.08) gelmektedir. En az sayıda kadını birinci sıraya yazan parti AKP'dir (%4.60) ve onu MHP (%8.05) takip etmektedir.”

- “Meclis'e girecek en çok sayıda kadın vekil, 56 kadın milletvekili ile AKP'de görünse de oransal olarak değerlendirildiğinde, %41.54 kadın vekil oranı ile Yeşil Sol Parti ilk sırada yer almaktadır.”

- “Listelerde seçilebilir yerlerde yer alan kadın oranı en yüksek olan parti Yeşil Sol Parti (%41.54) iken en düşük orana sahip parti MHP'dir (%4.00). MHP'yi %11.36 ile İYİ Parti, %18.18 ile CHP ve %19.05 ile AKP izlemektedir.”

- “Millet İttifakı; Ardahan, Artvin, Bilecik, Iğdır, Kastamonu, Giresun, Gümüşhane, Sinop, Tokat, Kırşehir, Kilis, Şırnak ve Rize'de, yani toplam 13 ilde, 6 parti olarak tek bir kadın aday çıkarmamış durumdadır.”

‘EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI EŞİT TEMSİLE YAKIN’

- “Emek ve Özgürlük İttifakı'nın tüm illerde kadın adaylara, eşit temsile yakın oranda yer verdiği görülmüştür.”

‘EŞİT TEMSİL VAZGEÇİLMEZİMİZ’

EŞİK tarafından analize ilişkin yapılan değerlendirmede ise şu ifadeler yer aldı:

Yapmış olduğumuz analizin de gösterdiği gibi, kadınların eşit temsili siyasetçilerin keyfi kararlarına bırakılamaz. Her bir seçimde ülke eşitlik yolunda bir beş yıl daha kaybetmektedir. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında da sadece erkeklerin yönettiği; kadınların, çocukların, tüm toplumun hayatı hakkında tek karar ve yetki sahibinin erkekler olduğu bir ülke istemiyoruz. 

Geçtiğimiz yıllardaki seçimlerden farklı olarak bu seçimde, seçim ittifaklarından biri tarafından kadınların hakları ve hayatları ana pazarlık konularından biri haline getirmiştir. İktidar ittifakının seçim vaatleri ve propagandalarında kadınların eğitim hakkından çalışma hakkına, şiddetsiz bir hayat hakkından nafaka hakkına dek neredeyse tüm haklarının yok edileceği ilan edilmektedir. Seçim propagandası adı altında her gün kadın erkek eşitliğine ve LGBTİ+ varoluşa yönelik ağır saldırılar yapılmaktadır. Bu saldırıların oluşacak olan yeni Meclis'te de süreceği açıktır. Bu saldırılara karşı Meclis'e en azından eşit sayıda kadının girmesini ve haklarını ve hayatlarını kendilerinin savunmasını sağlamak yerine yine erkek egemen bir Meclis oluşturmak, kadınların hayatlarını erkekler arası bir pazarlık konusu olarak görmeye devam edileceğinin ilanıdır. Aday listelerinde açıkça görülen kadın temsilinin yetersizliğine, sadece kadınlar değil toplumun geniş bir kesimi isyan etmiştir. Bu eksiklik, yasama organında oluşturulacak kurullarda, yürütme ve yargı atamalarında eşitlik ilkesi gözetilerek acilen telafi edilmelidir. İlk 100 gün içinde yapılacak ilk yasal düzenlemelerden biri de tüm seçimlerde ve atamalarda eşit temsil ilkesinin yasal zorunluluk haline getirilmesi olmalıdır. Eşit temsil olmayan listeler seçim kurulları tarafından reddedilmelidir. Eşitlik ilkesini ihlal eden atamalar iptal edilmelidir. Eşit temsil, ilk anayasa değişikliğinde de anayasal bir kural olarak düzenlenmelidir.

DAHA FAZLA