‘Eş başkan’ rektöre onay!

‘Eş başkan’ rektöre onay!

Partili Cumhurbaşkanlığı’ndan sonra partili rektör dönemi de başladı.

Foto: Arşiv / Temsili

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Partili Cumhurbaşkanı dönemini siyasette başlatan AKP hükümeti, akademide de Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen binlerce muhalif akademisyenden boşalttığı yerlere, kendi kadrolarını yerleştirmeyi sürdürüyor.

Hükümet, eğitim kurumlarındaki adım adım yürüttüğü kadrolaşma çalışmaları kapsamında üniversite rektörlük seçimlerinde de, açık oy farkla seçilmiş rektörleri değil de, geri sıralardan kendi politikalarına uygun isimleri yüksek öğretim kurullarına atarken, bakanlıktan gelen bir karar, ‘partili rektör’ döneminin, akademide nasıl bir hastalık gibi salgınlaştığını de gözler önüne serdi.

ERDOĞAN’IN TEMSİLCİSİ!

“Ben genel başkanının (Erdoğan’ı kastediyor) Mardin temsilcisiyim” sözleriyle tanınan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Ağustos 2017’de Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda “Parti içindeki hırsızlık ve yolsuzluk peşinde olanlar siyasetten elimin çekilmesini bekleyin, onların partiye girmesine müsaade etmeyeceğim. Parti içine sızan hırsızlar daha doğmadan ben siyasetin içindeyim ve ben genel başkanımızın Mardin temsilcisiyim, bunu biliniz, size geçit yok. Merak etmeyin, hiçbir zaman elimi yakamızdan çekmeyeceğim” ifadelerini kullanmıştı.

HER İLDE AKP’NİN İL EŞ BAŞKANLARI: ATANMIŞ REKTÖRLER!

Hilelerle geçirilen 16 Nisan referandumunun ardından cumhurbaşkanının bir partinin genel başkanı olmasıyla, partili vali ve partili kaymakam eleştirileri hali hazırda gündemdeki yerini korurken, görevi eğitim-öğretim kapasitesinin geliştirilmesi ve öğrencilere sosyal hizmetlerin sağlanması olan rektörler de iktidar partisinin il başkanları olmaya soyundu.

PARTİLİ REKTÖR MECLİS’E TAŞINMIŞTI

Rektör Ağırakça’nın söz konusu sözlerini geçen sene Meclis’e taşıyan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi vermişti. İleri Haber’e ulaşan bilgiye göre Milli Eğitim Bakanlığı önergeye yanıt verdi.

Önce, HDP’li milletvekili Eğitim Bakan Yılmaz’a hangi soruları sormuştu, onu hatırlayalım:

“- Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’nın kendini açıkça AKP’nin il temsilcisi olarak addetmesiyle ilgili herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

- Devlet üniversitesi rektörü olmasına rağmen Prof. Dr. Ağırakça kendini açıkça AKP’nin il temsilcisi olarak deklare etme gücünü nereden almaktadır?

- MAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’nın sözleri, rektörlük seçimlerinin kaldırılıp rektör atama yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesiyle bir ilgisi bulunmakta mıdır?

- Rektörlük seçimlerinin kaldırılıp rektör atama yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesi ve Cumhurbaşkanın da bir siyasi partinin genel başkanı olmasından dolayı üniversite rektörleri de kendilerini doğal olarak iktidar partisi üyesi görmektedirler. Bunun önüne geçmek amacıyla yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?”

BAKANLIĞIN YANITI: GEREK GÖRMEDİK

Milletvekilinin söz konusu önergesini işleme alan bakanlığa bağlı Strateji Geliştirme Başkanlığı, önergeye tek paragraflık bir yanıt verdi. Erdoğan’ın Mardin şubesi olduğunu söyleyen Rektör Ağırakça’nın ifadesinin alındığı kaydedilen yanıtta, soruşturulma açılmasına ise “gerek görülmediği” savunuldu.

İşte bakanlığın yanıtı:

“Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü hakkında Yükseköğretim Denetleme Kurulunca inceleme başlatıldığı, inceleme kapsamında adı geçen rektörün ifadesinin alındığı ve soruşturma açılması aşamasına geçilmesini gerektirecek bir hususun bulunmadığı belirtilmektedir.”