Erkan Baş taahhüt verdi: Filistin’deki Askar Mülteci Kampı ile Gebze arasında ‘kardeş şehir protokolü’ imzalanacak

Erkan Baş taahhüt verdi: Filistin’deki Askar Mülteci Kampı ile Gebze arasında ‘kardeş şehir protokolü’ imzalanacak

Protokolün, kentler arasındaki kültürel, ekonomik ve sosyal bağı güçlendirmeyi amaçladığı kaydedildi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve Gebze Belediye Başkan Adayı Erkan Baş ile Filistin’de bulunan Askar Mülteci Kampı Yerel Yönetim Komitesi Başkanı Majeed Abukeshek, TİP’in Gebze belediye başkanlığını kazanması durumunda Gebze ile Askar Mülteci Kampı arasında geçerli olacak bir “Kardeş Şehir Protokolü”nü imzalayacaklarını ilan etti.

“Kardeş Şehir Protokolü”nün, iki kent arasında kültürel etkinlikler, sanat projeleri, müzik festivalleri ve diğer etkinlikler aracılığıyla kültürel değişimin teşvik edilmesi, işçi hakları ve ekonomik kalkınma konularında iş birliğine gidilmesi ve öğrenci değişim programları, akademik konferanslar ve ortak araştırma projelerinin yapılmasını amaçladığı açıklandı.

Protokol, taraflar arasında yapılan bir çevrim içi toplantı aracılığıyla duyuruldu. Toplantıya Gebze adına TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP Uluslaarası İlişkilerden Sorumlu MYK Üyesi Hakan Güneş katılırken, Askar Mülteci Kampı adına ise kampın Yerel Yönetim Komitesi Başkanı Majeed Abukeshek ve Yerel Yönetim Komitesi Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Hatem Hafi katıldı.

‘ASKAR, FİLİSTİN HALKININ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN EN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİSİ’

Toplantıda konuşan TİP Genel Başkanı Baş, “1 Nisan’dan itibaren sadece yeni bir Gebze yaratmayacağız, aynı zamanda bambaşka bir dünyanın da tohumlarını atacağız” sözlerini vurguladığı açıklamalarında, özetle şunları kaydetti:

“Bugün, Filistin halkıyla Türkiye halkları arasında tarihi bir bağın kurulmasının ilk adımını atmak için Filistin Askar Mülteci Kampı Belediyesinden dostlarımızla birlikteyiz. Türkiye İşçi Partisi’nin Gebze’de belediye başkanlığının kazanmasının ardından, Gebze ile Askar’ın kardeş şehir anlaşması imzalayacağını duyurmak için bir aradayız.

Askar Filistin’de Nablus’a bağlı bir yerel yönetim, İsrail’in yasa ve insanlık dışı işgalinin ardından 1950’de kurulan, bugün artık bir kente dönüşmüş olan ilk Filistin mülteci kamplarından birisidir.

Nasıl ki Gebze Türkiye’de en önemli işçi mücadelelerinin yaşandığı bir merkezse, benzer şekilde Askar da tarihsel olarak Filistin halkının özgürlük mücadelesinin en önemli merkezlerinden birisidir. İkinci İntifada sırasında en önemli direniş sergileyen yerlerden birisi olmuştur, benzer şekilde daha sonra 2002’de İsrail’in başlattığı askeri operasyon adı altındaki katliamlarda da yine direnişi ile tarihe geçmiş bir yerdir Askar.

‘1 NİSAN’DA ‘KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜ’ İMZALAYACAĞIZ’

Bizim için bu kardeşlik ilişkisi, Türkiye sosyalist hareketinin, Filistin’deki özgürlükçü, eşitlikçi, sol siyasi güçlerle tarihsel bağının bir devamıdır. 1 Nisan’da Gebze’de belediye başkanlığı seçimini kazandığımızda, artık resmen de bir kardeş şehir protokolü imzalayacağız.

Gebze ve Filistin Askar Belediyesi arasındaki kardeş şehir ilişkisi, sadece coğrafi sınırları aşan bir bağ değil, aynı zamanda halklar arasında köprüler kurarak kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda iş birliğini desteklemenin de bir fırsatıdır. Bu ilişki, her iki toplumun birbirini daha yakından tanımasına ve mücadele deneyimlerinin ortaklaştırılmasına imkan sağlayacaktır. Askar’da çeşitli kültür merkezleri, sosyal yardım kuruluşları, gençlere eğitim veren sosyal merkezler var. İsteyen Gebze’li gençlerin Filistin’i ziyaret ederek, bu merkezlerde gönüllü olmasına imkan sağlayacak bu kardeşlik ilişkisi.

Bugün burada, sadece bir belediyeler arası bir anlaşma duyurmuyoruz; aynı zamanda kardeşlik, dayanışma ve barışın gücünü kutluyoruz. Bu ilişki, sadece iki belediye arasında değil, aynı zamanda halklar arasında güçlü ve kalıcı bir bağ kurma çabasının bir ifadesidir.

‘1 NİSAN’DAN İTİBAREN BAMBAŞKA BİR DÜNYANIN DA TOHUMLARINI ATACAĞIZ’

Bu kardeş belediye ilişkisinin, özgür demokratik eşit bir Filistin hedefine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Birlikte çalışarak, kültürel alışverişi teşvik ederek, eğitim ve ekonomik kalkınmayı destekleyerek, bu ilişkiyi daha da güçlendireceğiz.

Herkes bu yerel seçimlerin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini düşünüyor, oysaki burada bir kez daha gösteriyoruz ki, biz 1 Nisan’dan itibaren sadece yeni bir Gebze yaratmayacağız, aynı zamanda yeni, bambaşka bir Dünya’nın da tohumlarını atacağız.

Seçimden sonraki iki hafta içerisinde Filistinli arkadaşlarımız ambülans ve bazı sağlık ekipmanlarını almak için Türkiye’ye gelecekler, o zaman kendilerini Gebze’de Belediye binamızda da misafir etme imkanımız olacak.

Bu vesilesiyle, Filistin Askar Belediyesi ile Gebze arasındaki kardeş belediye ilişkisinin uzun ömürlü ve verimli olmasını diliyor, birlikte daha güzel bir geleceğe doğru yürüdüğümüzü görmekten büyük heyecan duyuyorum.”

‘ASKAR İLE GEBZE ARASINDAKİ KÜLTÜREL, EKONOMİK VE SOSYAL BAĞLARI GÜÇLENDİRMEYİ AMAÇLIYOR’

1 Nisan itibarıyla imzalanması planlanan “Kardeş Şehir Protokolü”nde ise şu ifadeler yer alıyor:

Bu protokol, Filistin Batı Şeria Nablus’da yer alan Askar Mülteci Kampı Belediye yönetimi ve Türkiye Kocaeli ili Gebze ilçesi arasında kardeş şehir ilişkilerinin tesis edileceğine dair bir ön taahhüt olarak Gebze Belediye Başkan adayı ve İstanbul Milletvekili TİP Genel Başkanı Erkan Baş ile Askar Belediyesi adına Majeed Abukeshek arasında imzalanmıştır.

Filistin’de olağanüstü bir yıkımın ve katliamın yaşandığı böylesi bir dönemde, Türkiye halkının Filistin halkıyla dayanışmasını göstermek amacıyla bu protokol, Filistin özgürlük mücadelesinin önemli sembolik bölgelerinden biri olan Askar Mülteci Kampı Yönetimi ile Türkiye işçi sınıfının en yoğun yaşadığı ilçelerden biri olan Gebze arasındaki kültürel, ekonomik ve sosyal bağları güçlendirmeyi amaçlamaktadır.”