Erdoğan konuştu: Dolar yükseldi, borsa düştü

Erdoğan konuştu: Dolar yükseldi, borsa düştü

Erdoğan, yükselen dolar ve faizler için, 'Birileri tırmandırmaya çalışsa da kısa sürede düşecek' dedi, dolar 4.84'e tırmandı, borsada kayıp yüzde 5'i aştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü ve KKTC ziyaretleri sırasında gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Dolarda düşüşün kısa sürede görüleceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu işin yükünün sadece devlet bankalarına yüklenmemesi gerektiğine dikkat çekerek, bir anlamda özel bankaların da elini taşn altına koyması gerektiği mesajı verdi.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da, bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Yeminden sonra devir teslim başladı. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır.Burada birçok enstrümanlarımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz.

Ben eminim, sadece devlet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır. Yüksek faiz, istihdamda düşüşü de beraberinde getirebiliyor. Yatırımcılar, gerçek girişimcilerin, yatırımlarını geliştirmeleri, istihdamlarını artırmaları, elbette kendilerine imkan sunulmasıyla mümkündür. Bu işi sadece devlet bankalarının sırtına yükleyemeyiz."

DOLAR SERT YÜKSELDİ, BORSA SERT DÜŞTÜ

Salı gününü 4.71'li seviyelerde tamamlayan dolar/TL kuru, çarşamba gününe 4.70'lerden başladı. Erken saatlerde yukarı yönlü seyir izleyen dolar/TL, çarşmanba günü açıklanan ayı cari işlemler dengesi verileri sonrasında kazancını artırarak yüzde 3 artışla 4.84'e kadar yükseldi. Akşam saatlerinde 4.84 seviyelerinde seyrediyor. Euro ise 5.65 seviyelerinde...

Cari açık, mayısta 5.89 milyar dolar seviyesinde gerçekleşerek 5.30 milyar dolarlık beklentiyi aştı.

BORSADA KAYIP YÜZDE 5'İ AŞTI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 11,9 milyar liralık rekor işlem hacmiyle yüzde 5,18 değer kaybederek, günü 91.289,47 puandan tamamladı.BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 4.985,22 puan azalırken, toplam işlem hacmi 11,9 milyar lira ile rekor düzeyde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 9,19, holding endeksi de yüzde 3,96 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri düşüş kaydederken, en çok gerileyen yüzde 10,39 ile finansal kiralama, faktoring oldu.

BIST'te Garanti Bankası yüzde 11,56, Halk Bankası yüzde 10,46 değer kaybı ile günü tamamladı. Dünkü satış ağırlıklı seyrini bugüne de taşıyan Borsa İstanbul'da, 91.215,90 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi, 91.289,47 puanla 19 Nisan 2017'den bu yana en kötü kapanışını yaptı.

Analistler, banka pay piyasalarında dünden beri etkili olan satışların dünya borsalarındaki düşüşler ve döviz kurlarındaki yükselişlerin etkisiyle genele yayıldığını belirtiyor. Ticaret savaşına ilişkin endişeler nedeniyle küresel risk iştahının azaldığını kaydeden analistler, NATO'nun Brüksel'de devam eden zirvesinden gelecek haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti.

İLERİYE DÖNÜK RİSKLER FİYATLANIYOR

Özellikle bankalarda uzun zamandır görülmeyen satışların olduğunu ve tarihi düşük seviyelerin görüldüğünü söyleyen Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, Bloomberg HT yayınında yaptığı açıklamada, "İleriye dönük risklerin fiyatlandığını görüyoruz" dedi.

Endekse yön veren kamu ve özel bankalarda satışlar olduğunu aktaran Demirtaş, "Bankacılık sektöründe şirketlerin borçlarının yapılandırmaları bir süredir gündemde. Endişe ciddi şekilde fiyatlanıyor" ifadelerini kullandı.

Çok sert gelen satışlara "kapitülasyon" dendiğini aktaran Demirtaş, "Türk Lirası'nın 4,90'lara gelmesi şirket bilançolarında ciddi bozulma riski taşıyor. Bu dengeler içerisinde ekonominin nefes alması çok zorlaşıyor" dedi.

BERAT ALBAYRAK YORUMU

Öte yandan Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yapılan atama ile ilgili olarak, "Berat Albayrak Bey’in finans sektörü ile hem pratikte hem de teorikte geçmişi var. Özel sektörde başarıyla çalışmış, son dönemlerde Marmara Üniversitesi’nde bu konunun dersine girmiş, böyle bir geçmişi olmuş bir arkadaşımız olması sebebiyle bu işi çok daha seri derleyip toparlayacağına ve başarıyla yürüteceğine inanıyorum. Maliye ve Hazine Bakanlıkları geçmişte zaten tek bir bakanlıktı, ancak sonradan ayrılma süreci oldu. Ama o uygulama fayda getirmedi, zarar getirdi" dedi. 

MEHMET ŞİMŞEK SORUSUNA YANIT

Önceki dönemde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Mehmet Şimşek'in kabinede yer almamasının yurt dışı basında olumsuz yorumlara neden olduğu sorusu üzerine Erdoğan, "Yabancı basının yaklaşımlarına göre hareket etmek doğru bir anlayış değildir. Dolayısıyla, onların yaklaşımlarını pek umursamıyorum. Kaldı ki yabancı basın, bizim için hiçbir zaman hayırlı rüyalar görmemiştir" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA