'Elektrik dağıtım şirketleri bir yılda 100 milyon lira vurgun yaptı'

'Elektrik dağıtım şirketleri bir yılda 100 milyon lira vurgun yaptı'

CHP'li Mahmut Tanal elinde ampulle çıktığı Meclis kürsüsünden, elektrik faturalarında tüketiciye yapılan haksızlıkları dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, elektrik faturalarındaki artışları ve usülsüzlükleri Meclis kürsüsüne taşıdı. Tanal, elinde ampulle çıktığı Meclis kürsüsünden, elektrik faturalarında tüketiciye yapılan haksızlıkları dile getirdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki elektrik dağıtım şirketinin, faturalara ek tüketim adı altında bir miktar yansıttığını açığa çıkaran Tanal, ek tüketim miktarının bir yasal dayanağı olmadığını söyledi.

“Elektrik faturalarında '+/- kwh' terimlerinin yer aldığı bir bölüm var. Bu bölüm ek tüketim anlamına gelmektedir. Bunun bir diğer adı da Asgari Tahakkuk Faturasıdır. Hiçbir açıklaması olmadan, karşılığında hiçbir hizmet olmadan, özel elektrik dağıtım şirketinin uygun gördüğü ancak yasada yeri olmayan herhangi bir miktarın vatandaşın faturasına yansımış halidir" diyen Tanal, "Biri çıksın Asgari Tahakkuk Miktarı nedir açıklasın. Bu 'Asgari Tahakkuk Miktarı' faturalara kalem olarak yansımaz. Bu miktarı bu işi gerçekten anlayan biri faturaya baktığında ancak anlayabilir. Bazı faturalarda bunu anlamak da mümkün değildir. Bu ATF yani ek tüketim dediğimiz vurgun yöntemi genelde kırsal alanlarda uygulanıyor. Neden olduğunu hiç düşündünüz mü? Kırsal kesimde yaşayan vatandaş bu işin peşine düşmez anlamaz, bakmaz, gözü kapalı faturayı öder mantığı ile vatandaşa hem hakaret edilmiş oluyor hem de vatandaş kelimenin tam anlamıyla soyuluyor" dedi.

'FATURALARDAN HER YIL İÇİN 100 MİLYON TL VURGUN YAPILDI'

Aboneye ek tüketim uygulanarak 180 kilowata sabitlendiğine dikkat çeken Tanal, "Bir ev en 'az 180 kilowat elektrik kullanabilir' diyerek faturalar belirleniyor. 1 kilowatı 180 kilowata sabitlemenin yasal dayanağı nedir? 1 kilowat tüketim yapılmış, aynı saat, aynı tarih aynı kişi tarafından düzenlenmiş elektrik faturaları düşünün. Aynı elektrik faturaları birinde 75 TL kesilmiş, birinde 210, birinde 217 TL… Bu farklılığa neden olabilecek hiçbir şey yokken neden farklı miktarlar? 2016, 2017 ve 2018 yılları içinde ödenen düşük tüketimli bütün elektrik faturalarında ek tüketim uygulandı. 2018 yılında 2 milyon 300 bin kez ek tüketimli fatura basıldı. Bu faturalardan her yıl için 100 milyon TL vurgun yapıldı. 3 yılda 300 milyon TL vurgun vatandaşın cebinden çıktı.”

'FARKLI İLÇELERE 5 DAKİKADA 50'DEN FAZLA FATURA BASILIYOR'

Urfa'nın farklı ilçelerine ait meskenlere, 5 dakika içerisinde 50’den fazla fatura basıldığını belirten Tanal, çalışanlara, ne kadar fazla fatura basarlarsa veya tahsil ederlerse priml verildiğini söyledi:

“2018’in 5. 6. 7. ve 8. ayları söz konusu elektrik dağıtım şirketi için ne ifade ediyor biliyor musunuz? Kuruşluk faturalar ile bu 4 ay içerisinde yaptıkları vurgunu ifade diyor. O aylarda, 40 kuruşluk, 50 kuruşluk faturalar basıldı. Bu aylarda tam 24 bin abone vardı. Bütün faturaların dahi 40 kuruş veya 50 kuruş olduğunu kabul edersek en iyi ihtimalle 12 bin lira vurgun yapıldı. 50 kuruşluk fatura mı olur? Hedefledikleri fatura sayısına ulaşmak için hayali kuruşluk faturalar kesildi. Faturalar üzerinde ekip kodu diye bir kod yazar. Bir kişi 5 dakika içinde 50’den fazla fatura kesiyor! O 50’den fazla faturanın üzerinde de aynı kod numarası var. Yani bu faturaları hep aynı kişi kesmiş. Hem de bir kısmı Halfeti’de bir kısmı Siverek’te bir kısmı da Hilvan’da!  5 dakika içerisinde bu üç ilçeye nasıl gidiyor? Zaten bir fatura yaklaşık bir dakikada basılıyor. Bunları neden yapıyorlar? Kurumun genel müdürlüğünde belirlenen sayıda elektrik faturası kotasını tutturmak, yani miktarı ne kadar olursa olsun hedeflenen sayıda fatura basmak. Diğer bir neden ise yine genel müdürlükçe belirlenen kilowat hedefini tutturmak yani toplam faturalarla hedeflenen paraya ulaşmak. Hatta çalışanlara, ne kadar fazla fatura basarlarsa veya yüksek miktarda fatura çıkarırlar ve tahsil ederlerse başarılı olduklarını gösteren primler bile veriliyor.”

Söz konusu usulsüzlük ile ilgili Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına yapılmış şikâyetleri olduğuna değinen Tanal, bu şikâyetlere takipsizlik kararı verildiğini söyledi.

DAHA FAZLA