Ekonomik kriz üzerine yapılmış en iyi 8 film

Ekonomik kriz üzerine yapılmış en iyi 8 film

Sinema Kolektifi bu hafta, krizden çıkar sağlayan ya da bunun faturasını ağır bir şekilde ödeyen insanların hikayelerinin anlatıldığı yapımların listesini derledi.

Türkiye’de ekonomik krizin halen aşılamadığı ve sonuçlarının artarak devam ettiği şu günlerde, krizin sebep-sonuçlarını anlamaya ve kendimizce yorumlamaya çalışıyoruz. Ancak bu süreçlerde gözden kaçırılmaması gereken şey krizin hayatımızı derinden etkilemeye devam ettiği. Türkiye; bu kriz üzerinden kendi hikayesini yaşamaya devam edecek, eminiz ki yaşadıklarımızın anlatıldığı yapımlar ilerleyen zamanlarda karşımıza çıkacak.

Inside Job / İç İşler

2008’de yaşanan ekonomik krizin perde arkasında gerçekleşen olayları anlatan belgesel, aynı zamanda krizin nedenlerini ortaya çıkarmaya çalışıyordu.

Capitalism: A Love Story / Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi

Muhalif sinemacı Michael Moore, kapitalizmin çirkin işleyişini gözler önüne sererken aynı zamanda krizin sebeplerini ve sonuçlarını anlatmaya çalışıyordu.

Wall Street / Borsa

Ünlü yönetmen Oliver Stone’un yönetmenliğini yaptığı film, yıllar geçmesine rağmen Wall Street hakkında yapılmış en çarpıcı filmlerden biri olma özelliğini taşıyor.

Margin Call / Oyunun Sonu

Berlin’de de Altın Ayı için yarışan Oyunun Sonu, 2008 finansal krizinin etkilerini, 24 saat boyunca bir yatırım bankasında yaşananlar üzerinden anlatıyordu.

Wall Street: Money Never Sleeps / Borsa: Para Asla Uyumaz

1987 tarihli Borsa filminden 20 yıl sonrasını anlatan Borsa: Para Asla Uyumaz filminde yönetmen koltuğunda yine Oliver Stone oturuyordu. İlk filmi sevenlerin kaçırmaması gereken bir yapım.

Too Big To Fail

2008 Ekonomik krizinin miladı olarak kabul edilen Lehman Brothers’ın batışı ve o dönemde kapalı kapılar ardında yaşananları anlatan HBO yapımı film, usta oyuncu kadrosuyla göz dolduruyordu.

99 Homes / 99 Ev

Michael Shannon ve Andrew Garfield’in başrolünde oynadığı film, ekonomik krizden mağdur olanların hayatlarında yaşananları anlatıyordu.

The Big Short / Büyük Açık

Michael Lewis’in 2008 yılında gerçekleşen ekonomik krizi anlattığı kitabı Büyük Açık’tan uyarlanan film, ekonominin bir grup insanın çıkarları uğruna nasılda çöküşe uğratıldığını anlatıyordu.

Kaynak: Sinema Kolektifi

 

DAHA FAZLA