'Eğitimin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı

'Eğitimin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı

Eğitim Sen Genel Merkezi tarafından 7-8 Ocak 2023 tarihlerinde Ankara’da, “Eğitimin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” gerçekleştirildi.

İleri Haber

Eğitim Sen Genel Merkezi tarafından Ankara’da düzenlenen “Eğitimin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi yayımlandı. Eğitim kademelerinin başlık başlık ele alındığı çalıştayda, sorunlar sıralanarak, bu sorunların çözüm önerileri tartışıldı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Merkezi tarafından 7-8 Ocak 2023 tarihlerinde Ankara’da, “Eğitimin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Çalıştayda okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, genel liseler, mesleki ve teknik liseler, özel eğitim, rehberlik ve araştırma merkezleri, halk eğitim merkezleri alanında yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözüm önerileri tartışılırken, her bir alan ile ilgili şubelerden gelen raporlar birleştirildi.

Çalıştayın sonuç metninin satır başları şöyle:

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM

Okul öncesi eğitimin zorunlu olmaması nedeniyle yaşanan sorunlar, değerler eğitimi adı altında evrensel, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılarak dini eğitim uygulamalarının artması, okul öncesi öğretmenlerinin yaşadığı sorunlar, okul öncesi eğitim mekânlarındaki fiziki yetersizlikler ve okul öncesinde ikili eğitim uygulamasının yarattığı olumsuzluklar ele alınarak somut öneriler geliştirilmiştir. 

İLKOKUL

İlkokul çağındaki çocukların analitik ve eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesinin, ilkokulun en temel amaçları arasında olması gerektiği belirtilmiştir. Bu başlık altında ilkokula başlama yaşı ve eğitim süresi, 4+4+4 düzenlemesinin yarattığı olumsuzluklar, eğitime erişim, anadilinde eğitim, ilkokulların bütçeleri, öğrencilerin beslenme sorunu, fiziki altyapı ve donanım sorunları, sınıf öğretmenlerinin yaşadığı sorunlar değerlendirilmiştir.  

ORTAOKUL

Ortaokulların eğitim öğretim sisteminde ilköğretimle ortaöğretim arasında bir köprü olması açısından önemli olduğu belirtilmiştir. Bu başlıkta ortaokul eğitim programları ve ders yoğunluğu, bütçe yetersizlikleri, ortaokul öğretmenlerinin sorunları, öğrencilerin sorunları, merkezi sınavın (Liselere Geçiş Sınavı-LGS) yarattığı eşitsizlikler ve adaletsizlikler çeşitli yönleriyle ele alınmış, bu sorunlara ilişkin somut çözüm önerileri geliştirilmiştir.

GENEL LİSELER

Elemeye dayalı merkezi sınav sisteminin varlığı, bu sistemin lise öğrencilerinin ilgi ve yeteneklerini geliştirmekten uzak bir yapıda olduğu belirtilmiştir. Okullarda başarı odaklı ve yarışmacı bir eğitim anlayışının olduğu, eğitim programlarının bilimsel ve laik olmaktan giderek uzaklaştığı, liselerde dinsel yapının güçlendiği, ırk, din, dil ve toplumsal cinsiyet ayrımına dayalı ayrımcı ve ötekileştirici uygulamaların artarak sürdüğü tespiti yapılmış, genel liselerdeki bu sorunlara ilişkin somut öneriler belirlenmiştir.

MESLEKİ VE TEKNİK LİSELER

Bu okulların tamamen toplumun yoksul kesimlerine yönelik hizmet verdiği tespiti yapılarak, mesleki eğitimden hızla uzaklaşıldığı, piyasaya ara ve ucuz iş gücü yetiştiren kurumlara dönüştürüldüğü tespiti yapılmıştır. Mesleki ve teknik liseler, döner sermaye üzerinden özel sektörün üretim atölyeleri haline dönüştürülmüştür. Bu süreç yaygın eğitim kurumlarında ise çıraklık eğitim merkezlerinde özel sektöre ucuz iş gücü ve finans aktarma aracı işlevi görmektedir. Çıraklık eğitim merkezleri, mesleki eğitim merkezlerine (MESEM) dönüştürülerek yaygın eğitim kapsamından çıkarılmış ve örgün eğitim kapsamına alınmıştır. Türkiye’de mesleki eğitimde okul tabanlı eğitimden işletme tabanlı eğitime geçiş süreci başlamıştır. MESEM programına dâhil olan öğrenciler için işletme sahiplerine, devlet katkısı adı altında asgari ücretin yarısı tutarındaki para aktarılmaktadır. Bu durum, kamu kaynaklarının özel sektöre aktarılmasının yolu haline gelmiştir.

ÖZEL EĞİTİM

Türkiye’de özel eğitim alanında özel eğitim gereksinimli bireylere yönelik ayrıştırıcı ve ötekileştirici eğitim uygulamaları somut örnekler üzerinden ele alınmış, özel eğitim alanına ilişkin politikaların eğitimin bütün kademeleriyle birlikte ele alınması gerektiği tespiti yapılmıştır. Eğitimin temel bir insan hakkı olduğundan hareketle, ayrıştırılmış eğitim uygulamalarına son verilmesi; özel eğitimde birlikte eğitim anlayışı çerçevesinde, kaynaştırma/bütünleştirme eğitimi politikasının benimsenmesi gerektiği belirtilmiştir. 

EĞİTİMDE GENEL İDARİ HİZMETLER, TEKNİK HİZMETLER VE YARDIMCI HİZMETLER

Eğitim sisteminin sağlıklı işlemesi açısından önemli işlevleri olan genel idari hizmetler, teknik hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfında çalışan eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal ve özlük sorunları ele alınmış, düşük ücret, görev tanımı ve güvencesiz istihdam başta olmak üzere çok yönlü olarak yaşanan sorunlara yönelik talepler ve bu sorunların çözüm önerileri tartışılmıştır.

REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİ

Eğitimde rehberlik ve araştırmada ölçme ve değerlendirmede yaşanan yetersizlikler, okullarda çocukların yeterli düzeyde takip edilmemesinden kaynaklanan sorunlar, RAM binalarının fiziki yetersizlikleri, RAM’larda çalışan eğitim emekçilerinin sorunları ve öğrencilerin ailelerinin tutumlarından kaynaklanan sorunlar çeşitli yönleriyle ele alınmış, değerlendirilmiş ve bu sorunlara dair çözüm önerileri sunulmuştur.

HALK EĞİTİM MERKEZLERİ

Halk eğitimi merkezlerinin yaygın bir örgütlenmeye sahip kamu kurumları olarak halkın eğitimine önemli katkılar verebilecek, hizmet potansiyeli yüksek kurumlar olduğu, ancak bu potansiyelin yeterince değerlendirilmediği tespit edilmiştir. Halk eğitimi merkezlerinin kendinden beklenen işlevleri yerine getirmesini engelleyen sorunlar ve bu sorunların çözüm önerileri ayrıntılı olarak tartışılmıştır.

Bildirgenin tamamına ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA