Düzce Üniversitesi'nde kadro skandalı: Sınavda kişiye özel şartlar arandı, sahte belge düzenlendi
Hukuksuz birçok uygulamayla gündeme gelen Düzce Üniversitesi'nde yine skandal bir atamaya imza atıldı. Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü'ne öğretim görevlisi atama sınavında kişiye özel şartlar aranırken; açılan kadroya atanan kişinin belgelerinin sahte olduğu ve YÖK kararına rağmen üniversite yönetiminin usulsüz atamaya ilişkin adım atmadığı ortaya çıktı.
İzel Sezer - @izelsezer
Usulsüz birçok atamayla gündeme gelen Düzce Üniversitesi yine skandal bir atamaya imza attı. Daha önce de fakülte dekanının oğlunu kadroya aldırması ile gündeme gelen Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nde usulsüz yeni bir kadro ataması ortaya çıktı.
Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü’nde viyolonsel branşı için verilen öğretim görevlisi ilanına ilişkin yapılan şikâyet üzerine Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yaptığı inceleme sonucunda atama sınavı başvurusunda kişiye özel şartlar oluşturulduğu ve bu şartlara göre ilana başvurup daha sonra kadroya atanan kişinin aslında ilan edilen şartları da taşımadığı anlaşıldı.
ŞARTLARI SAĞLAMAK İÇİN SAHTE BELGE DÜZENLENMİŞ
Söz konusu olayda öğretim görevlisi kadrosu için verilen ilanda belirtilen "3 yıl çalışmış olma" şartını taşımayan ve viyolonsel branşından kadroya alınıp bağlama branşında eğitim veren E.C.Y.'nin bu şartı aşabilmek için özel bir üniversitede ders vermiş gibi gösterildiği ve adına sahte belge düzenlendiği belirtildi.
Konuyla ilgili olarak Düzce Üniversitesi Rektörlüğü'ne ve Fakülte Dekanlığı'na yapılan başvurular dikkate alınmazken; öğretim görevlisi sınavını yapan jürinin de gerekli değerlendirmeyi yapmadığı anlaşıldı.
YÖK 'KADRO İPTAL EDİLSİN' DEDİ, ÜNİVERSİTE ÇALIŞTIRMAYA DEVAM ETTİ
Konuyu incelemeye alan YÖK'ün yürüttüğü soruşturma sonucundaki karara göre atamanın yapıldığı kadronun iptal edilmesine; atamada kullanılan sahte belgeyi üreten özel üniversite personeli hakkında adli ve idari; sınavın ön değerlendirmesini yapan jüri üyelerine ise idari soruşturma açılmasına karar verildi.
Rektörün atadığı ve YÖK tarafından kadrosunun iptal edilmesi gerektiği kararına varılan E.C.Y.'nin, karara rağmen fakültede hala derslere girdiği üniversiteden ilişkisinin kesilmediği, hala görevine devam ettiği iddia ediliyor.
KİŞİYE ÖZEL SINAV İLANI
İleri'ye konuşan ve başvurusu engellenen mağdur adaylardan biri, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin Müzik Bölümü’ndeki ilana "viyolonsel alanında eğitim fakültesi mezunu olmak” ve “bir yükseköğretim kurumunda 3 yıl çalışmış olmak” gibi usule aykırı şartların konulmasının ilanın kişiye özel olduğunu gösterdiğini söyledi.
Bununla birlikte ilgili tarihte üniversite öğrencisi olan E.C.Y.'nin çalışma şartını zaten taşıyamayacağını rektörlüğe ve dekanlığa bildirdiğini ancak itirazlarının dikkate alınmadığını belirten mağdur aday, sınavın ön değerlendirmesini yapan jürinin bu özel şartları dikkate almayarak yalnızca bir kişinin başvurabildiği bir sınav düzenlediğine ve diğer başvuruları elediğine dikkat çekti.
AYNI FAKÜLTEDE DAHA ÖNCE NE OLMUŞTU?
Mart 2017
Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde görev yapan ve üç yıl önce doktorasını tamamlayan O.Ş., uzun süre kadro için bekledi. Dekan tarafından kadro alması engellenen O.Ş., AKP’nin çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) dayanılarak usulsüz şekilde üniversiteden atıldı. Yaşanan bu hukuksuzluğun ardından fakülte dekanının oğlu mülakat sonucu aynı fakültede araştırma görevlisi oldu.
Haziran 2018
Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü’nde okuyan 23 öğrenciye fakülte dekanlığı tarafından 'öğretim üyeleri hakkında sosyal medya paylaşımı' yaptıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı.
Temmuz 2018
Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde 2018 yılındaki yaz okulunda okutulan "MMR 102 Temel Tasarım 1" ve "MMR 202 Temel Tasarım 2" derslerine girdiği iddiasıyla M.M.U.’ya çeşitli ödemeler yapılırken; Düzce Üniversitesi öğrenci not sistemine girildiğinde M.M.U.’nun bu derslere girmediği anlaşıldı. Söz konusu derslere, M.M.U.’nun yerine öğretim görevlisi A.M.’nin girdiği görüldü.