Dünya Savaşı Provası Mı?: NATO Rusya’ya Karşı Büyük Bir Savaş Tatbikatına Hazırlanıyor

Dünya Savaşı Provası Mı?: NATO Rusya’ya Karşı Büyük Bir Savaş Tatbikatına Hazırlanıyor

Tüm NATO üyelerinin katılacağı tatbikata Finlandiya ve İsveç gibi müttefikler de birlik verecekler.

Almanca'dan çeviri: Özer Erdin

NATO, 25 Ekim 2018 tarihinden 7 Kasım’a kadar Norveç’te “Trident Juncture 2018” adlı devasa bir tatbikat yapacak. 40.000’den fazla askerin katılımıyla 1990’dan beri yapılan en büyük veya ikinci en büyük NATO tatbikatı gerçekleştirilmiş olacak. Alman Ordusu 8000 kişilik askeri personel kapasiteli en büyük birliklerden birini gönderecek. Tüm NATO üyelerinin katılacağı tatbikata Finlandiya ve İsveç gibi müttefikler de birlik verecekler. “Trident Juncture 2018” Rusya’ya sınırı olan beş NATO ülkesinden birinde yapılacak olması nedeniyle ayrı bir öneme sahip. NATO’dan yapılan açıklamaya göre; tatbikatta “5. Maddenin uygulanması senaryosu” söz konusu olacak. ABD’li Amiral James G. Foggo, tatbikatta NATO müttefiki Norveç’in egemenlik haklarının ihlal edilmesine karşı NATO birliklerinin buna askeri açıdan nasıl tepki vereceklerine dair bir alıştırmanın yapılacağını belirtti. Junge Welt'den Jörg Kronauer'in haberine göre mevcut duruma göre tatbikatta savaşılacak olan ülke Rusya oluyor. Amiral Foggo, Napoli’de yer alan “Joint Force Kommand’ın” komutanı ve tatbikatı yönetecek olan kişi.

Öte yandan tatbikat Alman Ordusu için de özel bir öneme sahip; çünkü bu aynı zamanda 2019 yılının öncü birlik kadrosu (mızrak ucu birliği) için bir test işlevi görecek. 8000 kişilik hızlı hareket kabiliyetine sahip saldırı grubundan oluşan öncü birlik kadrosu önümüzdeki yıl Alman Ordusu’nun kontrolünde olacak. Teorik olarak bu birlik dünyanın her yerinde operasyon yapabiliyor; fakat pratikte Rusya ile yaşanacak olası bir askeri soruna odaklanıyor. Bu durumda ise NATO’nun Doğu ve Güney-Doğu Avrupa’da en yakın sınır bölgelerinde mini karargâhlar kurduğunun anlaşılmasının yanında öncü birliklerin hızlı müdahale etmesinin de mümkün kılınmak istendiği ortaya çıkıyor.

“Trident Juncture 2018” aynı zamanda Rusya’ya karşı bu yıl içinde yapılmış diğer büyük tatbikatlar ile de bağlantılı. Hatırlanacağı üzere Baltık Denizi’nde Haziran 2018’de 5000 askerlik “Baltops” adlı bir tatbikat düzenlenmişti. Yine Haziran 2018’de 18.000 asker kapasiteli “Saber Strike 2018” adlı bir başka tatbikat daha yapılmıştı. Bu her iki tatbikatta NATO’nun Baltık Denizi havzasında kara, deniz ve hava savaş kabiliyetinin yükseltilmesi hedeflenmişti. Temmuz 2018’de de “Sea Breeze 2018” adlı 3000 asker kapasiteli bir tatbikat Karadeniz kıyılarında gerçekleştirildi. Ağustos başında “Noble Partner 2018” adlı yine 3000 askerlik bir tatbikat daha bu defa Gürcistan’da düzenlendi. Bu yılın Eylül başında ise 2300 askerin katılacağı “Rapid Trident 2018” adlı bir tatbikat Batı Ukrayna kenti olan Lviv’de yapılacak.

Orjinal makale için tıklayınız

DAHA FAZLA