Doğa raporuna göre vahşi yaşam tükeniyor

Doğa raporuna göre vahşi yaşam tükeniyor

Dünya Doğayı Korum Vakfı tarafından yayınlanan rapora göre, insan faaliyetleri yüzünden birçok vahşi hayvan türü popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. Tropikal ormanlar ve tatlı su yaşam alanları en fazla risk taşıyan bölgeler.

Alperen Karaköse

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wide Fund for Nature-WWF) doğal kaynakları koruma grubu tarafından yayınlanan bir rapora göre, "beşeri tüketimin patlaması", küresel vahşi hayat popülasyonlarında büyük bir düşüşe sebep oldu.

WWF’nin her iki yılda bir yayınlanan Yaşayan Gezegen Raporu isimli çalışması; memeliler, balıklar, kuşlar, amfibiler ve sürüngenler gibi omurgalı türlerinde 1970 ile 2014 arasında görülen kayıpların ortalama yüzde 60 olduğu belirtildi. Raporda, "Dünya, biyolojik çeşitliliğini yalnızca kitle yok oluşlarında görülen bir hızla kaybediyor" ifadeleri kullanıldı. Vakfın raporuna göre, bu durum politikacıları sürdürülebilir kalkınma için yeni hedefler belirlemeye sevk ediyor.

'TROPİKAL ORMANLARDA KAYIP ARTIYOR'

WWF'nin Yaşayan Gezegen Raporu, dünyadaki yaban hayatının durumunu değerlendirmeyi amaçlıyor. Raporun 2018 yılı sayısı, dünyadaki kara alanının sadece dörtte birinin insan faaliyetinin etkisinden arınmış olduğunu ve bu oranın 2050'ye kadar onda bire düşeceğini söylüyor. Bu değişim; sürekli artan gıda üretimi ile enerji, toprak ve suya olan yüksek talep tarafından belirleniyor.

Son yıllarda bazı bölgelerdeki yeniden ağaçlandırma ile kayıpların yavaşlatılması hedeflenmiş olsa da, raporda, "Dünya'daki en yüksek biyolojik çeşitliliğin bazılarını bulunduran tropikal ormanlarda kaybın hızlandığı" da belirtiliyor.

Güney ve Orta Amerika'nın omurgalı popülasyonlarındaki en belirgin düşüşün yaşandığı ifade edilen raporda, 1970 yılıyla karşılaştırıldığında omurgalı popülasyonlarında yüzde 89'luk bir kayıp olduğu belirtiliyor.

Raporda ayrıca, tatlı su türlerinin özellikle risk altında olduğu, Pasifik'teki Mariana Çukuru'nun dibi de dahil olmak üzere dünya okyanuslarının en derin kısımlarında plastik kirliliğinin tespit edildiği yazılmış. Buna göre, tatlı su türlerinin sayısında (göllerde, nehirlerde ve sulak alanlarda yaşayanlar) 1970'den bu yana %83'lük bir düşüş yaşamış.

'SERA GAZI AZALTILMALI'

WWF raporunda, sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliği ile mücadele etmek için yapılan 2015 Paris Antlaşması’na benzer "doğa ve insanlar için yeni bir küresel anlaşma" çağrısında bulunuluyor. WWF'ye göre, "her düzeydeki karar mercilerinin, insanlığın ve doğanın yegane gezegenimiz üzerinde uyum içinde ilerlediği bir görüntüye ulaşması için doğru politik, mali ve tüketici seçimlerini yapmaları" gerekiyor.

Uzmanlarca değerlendirilmiş çalışmalardan elde edilen veriler, dünya çapında 4.000 türe ait 16.700'den fazla popülasyonu kapsıyor.

RAPORUN YÖNTEMİNE ELEŞTİRİ DE VAR

WWF'nin birçok türün endişe verici bir oranda azaldığını söyleyen raporu kimi eleştirilerle de karşılaşıyor. BBC'ye konuşan bir çevreci, 2016 raporundaki verilerin, rakamlara daha kolay erişilebilen Batı Avrupa verileriyle çarpıtıldığını söylüyor.

DAHA FAZLA