DİSK: İşçilere karşı polisle gizli bir anlaşma mı yapıldı?

DİSK: İşçilere karşı polisle gizli bir anlaşma mı yapıldı?

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TARİŞ fabrikasında direnen işçilerin polis saldırısı sonucu gözaltına alınmasına yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Hakkını isteyen işçilere karşı Çalışma Bakanlığı’nın değil polisin devreye girmesine tepki gösteren Çerkezoğlu, “İşçilerin haklarının, hukuklarının çiğnenmesinin polisin güvencesinde olduğuna dair gizli bir anlaşma mı var?” diye sordu.

İleri Haber

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TARİŞ fabrikasında DİSK/Gıda-İş üyesi işçilerin polis saldırısı sonrası gözaltına alınması üzerine bir açıklama yaptı.

İzmir TARİŞ’teki zeytin fabrikasında 7 işçinin işten atılması üzerine direnişe başlayan işçilere dün gece polis saldırmış, yaklaşık 64 işçi ve sendikacı gözaltına alınmıştı.

DİSK Başkanı Çerkezoğlu, yaptığı yazılı açıklamayla işçilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

“İstanbul Yeni Havalimanında tahtakurusu yataklarda yatmak istemeyen, çalışırken ölmeyi kabul etmeyen, her talepleriyle aslında bir suç duyurusu yapan işçilerin toplu halde gözaltına alınmasının ve tutuklanmasının ardından, bir kez daha Anayasa’da yazılı bir hakkının çiğnenmesine sessiz kalmayan işçiler gözaltına alındı” denilen açıklamanın tamamı şu şekilde:

‘TARİŞ İŞÇİLERİ İŞVERENİN BASKISIYLA KARŞI KARŞIYA’

“İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde kurulu olan TARİŞ fabrikası işçileri, 5 ay önce DİSK Gıda İş sendikamıza üye olduktan sonra işverenin baskıları ile karşı karşıya kalmaya başladı.

İşçilerin başka bir sendikaya geçmesi için baskı yapan işveren, DİSK Gıda İş sendikamızdan istifa etmeyen işçileri işten ayrılmaya zorlamaktaydı. İşçilerin kararlı tutumu sonrasında işveren 6 Kasım 2018’de 7 işçiyi işten çıkararak, işyerindeki DİSK Gıda İş örgütlülüğünü kırmaya çalıştı.

‘ANAYASA’YI ÇİĞNEYENLERİ DEĞİL HAKKINI SAVUNAN İŞÇİLERİ GÖZALTINA ALDILAR’

“Anayasal haklarının zor ile, baskı ile gasp edilmesine karşı sessiz kalmayan TARİŞ işçileri, “atılan işçilerin geri alınması” talebiyle servislerine binmeyerek işyerinde beklemeye başladılar.

6 Kasım 2018 gecesi fabrikaya gelen polis bir kez daha Anayasal bir hakkı çiğneyenleri değil, haklarını hukuklarını savunan işçileri hedef aldı. İşçilerin ve işçilerle dayanışma için fabrika önüne giden sendika yöneticilerinin aralarında olduğu 64 kişi gözaltına alınmış, sabah saat 6 civarında gözaltına alınanlar serbest bırakılmıştır.

İstanbul Yeni Havalimanında tahtakurusu yataklarda yatmak istemeyen, çalışırken ölmeyi kabul etmeyen, her talepleriyle aslında bir suç duyurusu yapan işçilerin toplu halde gözaltına alınmasının ve tutuklanmasının ardından, bir kez daha Anayasa’da yazılı bir hakkının çiğnenmesine sessiz kalmayan işçiler gözaltına alındı.”

‘İŞÇİLERE KARŞI POLİSLE GİZLİ BİR ANLAŞMA MI VAR?’

“İşçilerin temel bir hakkı aleni biçimde gasp edilirken, bir kez daha Çalışma Bakanlığı değil kolluk güçleri devreye girmiştir.

Bu ülkede işçilerin haklarının, hukuklarının çiğnenmesinin polisin güvencesinde olduğuna dair “gizli” bir Anayasa mı mevcuttur?

İzmir Tariş fabrikasında yaşananlar bu ülkede derinleşen ekonomik krizin faturasının işçilere kesilmek istendiğini bir kez daha göstermiştir. Belli ki, faturayı işçilere ödetme kararı alınmış, hakkını arayıp soranın zor kullanılarak engellenmesi talimatı verilmiştir.

‘YÜZDE 1’E KARŞI YÜZDE 99’UN HAKKINI SAVUNACAĞIZ’

Biz DİSK olarak bu haksız, hukuksuz, adaletsiz uygulamalara karşı işçilerin birliğini, dayanışmasını ve mücadelesini büyütmeye kararlıyız.

Yüzde 1’in çıkarlarını korumak için, yüzde 99’unun insanca çalışma ve yaşama hakkının gasp edilmesine karşı, emeğimiz için, adalet için, demokrasi için kol kola omuz omuza direneceğiz.”