DHL Express'e işçilerden küresel uyarı

DHL Express'e işçilerden küresel uyarı

TÜMTİS sendikası üye oldukları için işten çıkartılan işçilerle dayanışma amacıyla, ITF ve ETF'nin çağrısıyla dünyanın dört bir yanında etkinlikler düzenlendi.

TÜMTİS’in üst örgütü ITF (Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu) ve onun Avrupa kolu olan ETF’nin (Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu) Türkiye’de sendikalaşma mücadelesi veren DHL Express işçileriyle dayanışmak ve şirkete çağrıda bulunmak amacıyla ilan ettiği ‘8 Haziran Küresel Eylem Günü’ kapsamında, şirketin İstanbul Bağcılar’daki merkezi önünde kitlesel basın açıklaması yapıldı.

TÜMTİS yöneticilerinin ve işten çıkartılan işçilerin katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasında, DHL Express’in sendika karşıtı tutumundan vazgeçmesi ve toplu sözleşme masasına oturması çağrısı yapıldı.
Basın açıklamasına Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ile genel merkez ve İstanbul şube yöneticileri, Selüloz-İş İstanbul Şube Başkanı Kemal Yıldırım ve yönetim kurulu, Tezkoop-İş İstanbul 1. No’lu Şube Başkanı Necla Önder, Toleyis Sendikası Marmara Bölge Başkanı Yusuf Ertaş ve HDP 1. Bölge Milletvekili adayları Musa Piroğlu ve Cansu İrem Kalender’in aralarında bulunduğu çok sayıda sendika, kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri destek verdi.

ÖZTÜRK: MÜCADELE SINIRLARIN ÖTESİNE TAŞTI

Hindistan

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, eylemde yaptığı konuşmada, uluslararası kargo şirketi DHL Express’te sendikalarının 2017’de örgütlenerek çoğunluk tespiti yaptırdığını, ancak işverenin çoğunluk tespitine karşı itiraz davası açarak bu süreçte 9 üyelerini işten çıkardığını söyledi.

İşçilerin bir yıldır direnişlerini sürdürdüğünü vurgulayan Öztürk, “İşveren itiraz yoluna giderek zaman kazanmaya çalışıyor. Mücadelemiz sınırların ötesine taştı. Ve bugün DHL Express’in bu adaletsiz tutumuna karşı uluslararası sendikalar eyleme geçmiştir” dedi.


İtalya

Dünyada 19 milyon taşıma işçisini temsil eden uluslararası federasyon ITF ile Avrupa’da 5 milyon taşıma işçisini temsil eden ETF’nin, DHL’nin faaliyet yürüttüğü her yerde eyleme geçtiğini aktaran Öztürk, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“İşverenin açtığı itiraz davasını sendikamız kazanmıştır. İstanbul 14. İş Mahkemesi, 5 Haziran’da görülen karar duruşmasında sendikamızın DHL Express işyerinde TİS için yeter çoğunluğa ulaştığını tescillemiştir. Mahkeme, DHL Express’in itirazlarını haksız bulmuştur. Artık sığınacak bir bahaneniz, gidecek başka yolunuz kalmamıştır. Çalışanların sendika hakkına saygı duyun ve toplu sözleşme hakkını engellemeyin. DHL Express’i mahkeme kararına uymaya, TİS görüşmelerini başlatmak için sendikamızla masaya oturmaya çağırıyoruz.”