Deştin'de fabrika yapımına karşı direnen 11 köylüye soruşturma
Muğla'nın Deştin ilçesinde yapılması planlanan fabrikaya karşı direnen ve iş makinelerinin önünü kesen 11 köylüye soruşturma açıldı.
Köylülerin çimento fabrikası yapılmak istenmesine karşı direnişini sürdürdüğü Muğla Deştin'de verilen sözler üzerinden zaman geçmesine rağmen yerine getirilmedi. İş makinelerinin önünü kesen köylülere de soruşturma başlatıldı.
Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Bayır ve Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında kalan 7 bin 751 dönümlük arazide Muğla Çimento tarafından yapılmak istenen fabrikaya karşı köylülerin başlattığı çadır nöbeti 2 ayı geride bıraktı. Son olarak 27 Mayıs günü CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ile yapılan toplantıda, CHP'li belediyenin 15 gün içerisinde çimento fabrikası ruhsatını iptali edeceği sözü verilmişti. Görüşmenin üzerinden geçen yaklaşık bir aya rağmen ruhsat iptali konusunda bir gelişme yaşanmadı.
'YIKIM PROJESİ HIZLA DEVAM EDİYOR'
Geçen hafta bölge halkı, CHP Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un ziyaret edeceği Menteşe Belediyesi'nin önüne gitti. Burada bir basın açıklaması yapan köylüler ve çevre örgütleri, "27 Mayıs’ta CHP il binasında Ali Öztunç basının ve bizim önümüzde bir hafta 10 gün gibi bir süre içinde amasız fakatsız sorunun çözüleceğini söyledi. 10 Haziran’da da CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu’nu ziyaret edip, beklentimizi dile getirdik. Yapı ruhsatı hala iptal edilmedi ve çimento yıkım projesi hızla devam ediyor" dedi.
Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre projenin bir an önce durdurulmasını talep eden köylüler, çimentocu şirket Muğla’yı terk edene kadar mücadele edeceğini vurguladı.
CHP'Lİ TORUN'DAN AÇIKLAMA
Belediyeyi ziyaret eden CHP'li Torun ve beraberindekiler sloganlarla karşılandı. Torun ile görüşen bölge halkı, hukuki çalışmaların sürdüğünü ve 2 hafta içinde ruhsat iptali gerçekleştirileceğinin kendilerine söylendiğini aktardı. Böylece süreç, en az 2 hafta daha uzamış oldu.
11 KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA
Öte yandan fabrikayı kurmak isteyen şirketin şikayeti üzerine, 9 Mayıs günü iş makinelerinin önünü kesen ve bölgeye girişine izin vermeyen Muğlalılar hakkında soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Jandarma Karakolu'ndan aranan köylüler ifadeye çağırıldı. Yaklaşık 11 kişi bugün Jandarma Karakolu'na giderek ifade verecek.
'HALA İYİ NİYETLERİNE İNANMAK İSTİYORUZ'
Sürece ve yapılan görüşmelere ilişkin bilgi veren Deştin Çevre ve Kültür Platformu'ndan Haluk Özsoy, CHP'li Torun'un, ruhsat iptalinin ardından yeni bir ruhsat başvurusunda bulunulmaması için hukuki çalışmaların sürdüğü bilgisi verdiğini söyledi. Sürecin de bu nedenle uzadığının kendilerine söylendiğini belirten Özsoy, bölge halkının huzursuz olduğunu dile getirerek, "Daha önce de 2 hafta demişlerdi, şimdi tekrar 2 hafta dediler. Hala iyi niyetlerine inanmak istiyoruz. Muhatabımız bu memleketin kurucu partisi. Verdikleri sözü tutacaklarına inanıyoruz. Bekleyişimiz sürüyor. Projenin ruhsatı iptal edilene kadar da mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.