Dersim’in Ciğerleri Yanıyor: Bir Çağrı Daha Geldi

Dersim’in Ciğerleri Yanıyor: Bir Çağrı Daha Geldi

Dersim’in ormanlarını yok eden ve günledir söndürülmeyen yangına ilişkin bir açıklama daha geldi. İHD, yetkili kurumları yangının söndürülmesi için destek vermeye çağırdı.

İleri Haber

Dersim’in Ovacık, Çemişgezek ve Hozat arasında bulunan Bozan Yaylası, Zoğar, Dereköy, Kozulca, Zengi Değirmendere, Dündül Deresi ve Geyiksuyu bölgelerinde askeri operasyonlardan sonra başlayan orman yangınları günlerdir söndürülmüyor. Rüzgarın da etkisiyle yangın binlerce hektarlık alana yayılarak devam ederken, yangının söndürülmesi çağrısıyla demokratik kitle örgütleri eylemler düzenliyor ve çağrılar yapıyor.

Konuya ilişkin bir açıklama da İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) geldi.

Dersim halkının yangından ötürü endişeli olduğu vurgulanan açıklamada, söndürme için katkı sunmak isteyen yurttaşlara ise izin verilmediği aktarıldı.

'ÇEVRE HAKKINA RİAYET EDİN!'

“Ormanlar insanlığın ortak varlığı olan doğanın önemli ve yaşamsal bir parçasıdır. Doğaya yönelik her türlü tutum çevre hakkı ile ilgilidir” denilen açıklamada, “Bu nedenle, orman yangınlarının en kısa sürede söndürülmesi hem doğanın tahrip edilmesinin önüne geçmek hem de çevre hakkına riayet etmenin bir gereğidir” ifadeleri kullanıldı.

“Dersim’deki yangının bir an önce söndürülmesi için ilgili kamu kuruluşları derhal harekete geçmeli, yangın söndürme çalışmaları ve doğanın korunması çalışmaları yurttaşların katkısına ve katılımına açık olmalıdır” denilen açıklama şu çağrı yapıldı:

[ih2]

YETKİLİ KURUMLARA ÇAĞRI: YURTTAŞLARIN YANGINI SÖNDÜRMESİNE İZİN VERİN

“İHD olarak ilgili kamu kuruluşlarını Dersim’deki ve yakın il ve ilçelerdeki yangını söndürmek için gerekli önlemleri almaya, yurttaşların yangın söndürme çalışmalarına destek verebilmeleri için imkân sağlamaya çağırıyoruz.”

DAHA FAZLA