Deprem bölgeleri için bulaşıcı hastalık uyarısı

Deprem bölgeleri için bulaşıcı hastalık uyarısı

Türkiye ve Suriye'yi etkileyen depremler sonrası bulaşıcı hastalık risklerine dikkat çekildi.

İleri - Dış Haberler

Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (ECDC) internet sitesinde Türkiye ve Suriye'deki depremlerle ilgili bir rapor yayımlandı. Raporda bulaşıcı hastalıkların 2 ila 4 hafta içerisinde ciddi bir şekilde artma riskine dikkat çekildi. 

"Gıda ve su kaynaklı bulaşıcı hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve aşı ile önlenebilir diğer enfeksiyonlar, özellikle depremden sağ kurtularak geçici barınaklarda salgın hastalıklara maruz kalma riskini artırmaktadır" denilen raporda, temiz suya sınırlı erişim, yetersiz hijyen ve kötü altyapı sistemlerine vurgu yapıldı. 

KOLERA TEHLİKESİ

"Önümüzdeki günlerde kolera vakalarının artması yüksek bir olasılık" uyarısının yer aldığı raporda, bu bulaşıcı hastalığın zaten eylül 2022'den beri Suriye'nin kuzeyi ve batısında bir endişe kaynağı olduğu hatırlatıldı ve aşı çalışmalarının hızlandırılması gerektiği kaydedildi.

Ek olarak, gıda ve su kaynaklı hastalıklar olarak hepatit A, norovirüs ve rotavirüs gibi viral enfeksiyonlar ve parazitlerin neden olduğu bakteriyel enfeksiyonlara da değinilen raporda "Temiz su kaynaklarına erişim ve gıda kontrolü, bu hastalıkların yayılmasını önlemek için en önemli etkenlerdir" ifadeleri kullandı.

"Covid-19, mevsimsel grip ve diğer solunum yolu virüsleri bölgede orta ila yüksek seviyelerdedir" bilgisi paylaşılan raporda, özellikle yaşlı yurttaşların bu enfeksiyonlardan kaynaklanan komplikasyonlara karşı çok savunmasız olduğunun altı çizildi. 

Rapor şu şekilde devam etti: 

"Kalabalık geçici barınma koşulları kızamık, suçiçeği, menenjit ve çocuk felci gibi hastalıkların bulaşma riskini artırabilir. Öte yandan molozla temastan kaynaklanan yaralanmalar ve açık yaralar nedeniyle artan tetanoz riski vardır. Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenen bölgelerde aşılamanın sürekliliğinin sağlanması ve önceki aşılama eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir."