Delilsiz işe iade davası reddi istinaftan döndü

Delilsiz işe iade davası reddi istinaftan döndü

Mahkemenin hiçbir delil gözetmeden işe iade davasını reddetmesi istinaftan döndü. Mahkeme, dosyanın yeniden görülmesine karar verdi.

İleri Haber

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Hayat Boyu Öğrenme Kursları’nda (İSMEK) kurslarında öğretmenlik D.Ç., hakkında hiçbir soruşturma ya da dava olmadığı halde KHK’lar gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı.

D.Ç., konuyu İstanbul 6. İş Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, davacı işçi hakkında “FETÖ irtibat-/iltisakı varlığı ileri sürülerek işveren tarafından şüphe olduğundan bahisle"  hiçbir delil olmadan D.Ç.’nin işe iade davasını reddetti.

İSTİNAF MAHKEMESİ DOSYAYI GERİ GÖNDERDİ

Bu karara itiraz edilmesi sonucunda istinaf mahkemesi olan İstanbul 32. Bölge Adliye Mahkemesi, “kararın eksik ve yanlış olduğunu, davacının iş akdine neden olan bilgi ve belgelerin işveren tarafından ibraz edilmediğini” belirterek dosyayı yeniden İstanbul 6. İş Mahkemesi’ne gönderdi. Dosya hakkında yeniden karar verilecek.

'HATALI OLMUŞTUR'

İstanbul 32. Bölge Adliye Mahkemesi kararını şu gerekçelere dayandırdı:

“Davacının iş akdinin feshine dayanak objektif değerlendirmelerin neler olduğu, hangi bilgi ve belgelerin feshe gerekçe yapıldığı davalı kurumdan araştırılmalı; ayrıca, davacı hakkında mevcut ise adli ya da idari soruşturma evrakları, Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma Genel Komutanlığı'nın Terörle Mücadele, Kaçakçılık, Organize Suçlar ve İstihbarat ile ilgili birimlerinden ve Bilgi Teknolojileri Kurumu’ndan; varsa davacı ile ilgili bilgi ve belgeler ile yine Bank Asya’ya açılmış mevduat hesapları, hesap hareketleri ve bankacılığa ilişkin işlemler olup olmadığı sorulmalı, tüm bilgi ve belgeler değerlendirildikten sonra feshin haklı ya da geçerli nedene dayanıp dayanmadığı konusunda bir karar verilmelidir.

İlk derece mahkemesi tarafından, bu konularda hiçbir araştırma yapılmadan ve deliller toplanmadan feshin geçerli nedene dayandığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi hatalı olmuştur. “