Definecilerin işaret ettiği yerde 2 bin yıllık antik kent çıktı

Definecilerin işaret ettiği yerde 2 bin yıllık antik kent çıktı

7 yıl önce definecilerin işaret ettiği yabani otların altından antik kent çıktı.

Antalya’da 7 yıl önce define avcılarının sözlerinden yola çıkarak dağlık bir bölgede yapılan incelemede dikenlerin, yabani otların altında saklanmış 2 bin 200 yıllık antik kentin kalıntılarına ulaşıldı.

Lyroboton Kome Antik Kenti Kazı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Nevzat Çevik alanda yaptıkları kazı çalışmalarında  antik kentin hikâyesine dair önemli bilgilere ulaştıklarını söyledi. Kentin hikayesinin 'Arete' isimli güçlü bir kadın ile başladığını anlatan Çevik "Arete'nin şehrin kurgusunda, özellikle zeytinyağı vakfının kuruluşunda, yaşatılmasında önemli rolü bulunuyor. Bölgede kadın egemenliğini görüyoruz" dedi.

Prof. Dr. Çevik, antik kentte yüzden fazla zeytinyağı işliği, Roma dönemi hamamı ve Bizans dönemi 5 kilise, sivil konutlar, Arete Kulesi kalıntıları bulunduğunu belirtti.

Ayrıca, Arete'nin Arete Kulesi’ni yaptırıp İmparator Domitian’a ve Perge Artemisi’ne adamış ve zeytinyağı yerleşiminin organizasyonunu başarmış ve en önemlisi zeytin vakfı kurarak üretimi kurumsallaştırdığının altını çizdi.

 

DAHA FAZLA