Cumhuriyet davasında 3'üncü gün

Cumhuriyet davasında 3'üncü gün

12’si tutuklu 19 çalışanının "PKK, DHKP-C, FETÖ üyeliği" iddiasıyla tutuklu yargılandığı Cumhuriyet gazetesi davasının ilk duruşması üçüncü gününde devam ediyor.

Cumhuriyet’in 12’si tutuklu 19 yazar, çizer, muhabir, avukat ve yöneticisinin gazetecilik faaliyetleri yüzünden yargılandığı dava, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda yer alan 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3. gününde devam ediyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, suçlamalar arasında ‘gazetenin yayın politikasının değişmesi’ yer alırken, gazetenin avukat, muhabir, yazar, yönetici, çizer ve çalışanları ‘FETÖ’, ‘DHKP-C’, ‘PKK üyeliği’ ve propagandası yapmak ile suçlanıyor. Söz konusu suçlamaların yapıldığı soruşturmayı başlatan savcı Murat İnam ise, "Fetullah Gülen Cemaatine üyelik" suçlamasıyla yargılanıyor.

Davanın ilk duruşması 3. gününde devam ediyor. Dün Murat Sabuncu, Bülent Utku, Önder Çelik, Güray Öz ve Kemal Güngör’ün savunmalarının ardından duruşma devam edilmek üzere bugün saat 13.30’a bırakılmıştı.

CUMHURİYET DAVASI’NDA 1. GÜN

Sansürün kaldırılışının yıldönümünde yüz karası dava: Cumhuriyet yargılanıyor!

[ih2]

CUMHURİYET DAVASI’NDA 2. GÜN 

Cuhmuriyet Davas 2. gününde: Siyasal İslama muhalif olduğumuz için yargılanıyoruz!


CANLI BLOG


Güncelleme 21.00

Bugünkü duruşma sona erdi. Davaya yarın saat 12.00'da devam edilecek.

Güncelleme 20.50

Günseli Özatalay, savunmasında, "İddianamede ByLock kullanımı ile ilgili bazı iddialar ileri sürülmüştüir ByLock kullanımını ne olduğunu bilmediğim gibi beni arayanların teledonlarında bulunup bulunmadığını da bilme olanağım yoktur. Ancak iddianamede Y.E.i olarak kodlanmış olan Yusuf Emre İper Cumhuriyet gazetesi çalışanıdır ve tutukludur. Kendisinin telefonunda ByLock bulunmadığıma dair rapor alındığını gazetemiz avukatlarının verdiği bildiye dayanarak biliyorum. Diğer kişileri ve telefon edenleri ise tanımam, tanım da mümkün değildir." dedi. 

Güncellenme 20.30

Gazetenin muhasebecisi Bülent Yener savunmasına başladı.

Yener savunmasında, "Gazetedeki görevim muhasebe işlemlerine yöneliktir.Yayınlara ilişkin bir görevim yok.Bylockun ne olduğunu bilmem, Bylockcuları tanımam" dedi. 

Pasaportuna el konulmasına değinen Yener, "Hakkımda yurt dışına çıkış yasağı yokken pasaportum havaalanında elimden alındı.Geri istiyorum" dedi. 

Güncelleme 19.50

Verilan aranın ardından "Jeansbiri" adlı twitter hesabını kullandığı iddia edilen Ahmet Kemal Aydoğdu savunmasını yapıyor.

Aydoğdu savunmasında, "Twitter'daki "jeansbiri" hesabı bana ait değil" dedi. 

ByLock kayıtlarına ilişkin konuşan Aydoğdu, "HGS kayıtlarındaki ByLock kullanıcılarının tamamı okulumdaki öğretmenler ve öğrencilerimin velileri. Konuşmalarım eğitimle ilgilidir" dedi. 

İddianamedeki tanık beyanına ilişkin konuşan Aydoğdu, "Tanık 'Aralık ayında çay bahçesinde buluştuk' diyor. Elazığ'da aralıkta hava -20 derecedir. Kışın orada çay bahçesi açık olmaz." dedi. 

Güncelleme 18.35 

Duruşmaya ara verildi.

Güncelleme 18.00

Savunmasını bitiren Ahmet Şık'ın sorgusuna geçildi. Şık'ın sorgusunda savcıyla arasında şu konuşmalar gerçekleşti:

Savcı Bölükbaşı: Esasa dayanmayan, sanki bir seminerde ders veriyor gibi söyledikleriniz...

Ahmet Şık: Dediklerimin hepsi esasa ilişkin.

Savcı Bölükbaşı: Ders vermek haddiniz değil. Biz de eğitim aldık, mesleğimizi sorgulama hakkınız yok...

Savcı Bölükbaşı: Hep FETÖ'den bahsettiniz PKK ve DHKP-C iddialarına ne diyeceksiniz?

Ahmet Şık: İddia nedir?

Savcı Bölükbaşı: İddianameyi okumadınız mı?

Ahmet Şık: Çok dikkate almadım

Savcı Bölükbaşı: Siz burada cevap verir ya da vermezsiniz.

Ahmet Şık: Faşizmde niyet okumak diye bir şey vardır... Niyet okuyarak sormayın o zaman.

Savcı: O zaman soruyu anlamadım deyin. Bu örgütlerle ilgili iddialara ne diyorsunuz?

Ahmet Şık: Ben gazeteciyim. Bu örgütler benim için haberdir.

Savcı: Katil devlet demişsiniz.

Ahmet Şık: Devletin tarihi kanlıdır. Ermeniler, Hrant, Suriye, Berkin... Az söylemişim seri katildir. Siyasal görüşüm, dünyadaki tüm devletlerin terör örgütü olduğudur. Terör dosyası diyorsunuz üç gündür gazetecilik faaliyetimizi soruyorsunuz. Tek örgüt sorusu soramadınız. Nokta. Aradığınız örgüt siyasi parti kılığında ülkeyi yönetiyor.

Güncelleme 17.30

Şık'ın savunması devam ediyor.

- Bekir Bozdağ, yargının Gülen cemaatine teslim edilmesinin baş sorumlularından birisidir. Biz FETÖ sebebiyle hapsedilmişken Bekir Bozdağ geçen haftaya kadar Adalet Bakanı’ydı.Kendi yaptığı atamaların ihraçlarını yönetiyordu.

[ih3]

Güncelleme 17.15

Ahmet Şık'ın savunması başladı.

Ahmet Şık sözlerine Sözlerime 3 yıl önce, 2014’te yayımlanan ‘Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda’ isimli kitabının önsözünden yaptığı alıntılarla başladı.

Şık'ın savunması:

-Erdoğan 'Bu darbe Allah'ın bize bir lütfudur dedi. Ağzından kaçırdı. Şimdi bu lütfu yaşıyoruz.

Şık Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya selam gönderince mahkeme başkanı 'savunma yapın köşe yazısı istemiyoruz' diyerek mudahale etti.

-Cemaatin tehlikeli hale gelecek güce erişmesinin en büyük sorumlusu, “Ne istedilerse veren” Erdoğan ve AKP’dir. Dolayısıyla Erdoğan ve AKP 15 Temmuz kalkışmasının da sorumluları arasındadırlar.

-Tek cümlede, 15 Temmuz'da darbe engellendi ama cunta iktidar oldu. Gerçekleri anlatmayalım istiyorlar."

-Gülen Cemaati’nin en büyük yenilgisi olan 15 Temmuz Kalkışması, aynı zamanda en büyük  zaferidir. Çünkü, Fethullah Gülen’in idealize ettiği devlet, toplum ve fert modeli 15 Temmuz kalkışması sonrasında hayata geçirilmiş oldu.

İnşa süreci süren ve demokrasinin yanındaki herkesin karşı çıkması gereken bu sistem kimin elinde olursa olsun patenti Fethullah Gülen’dedir

Güncelleme 16.10

Günay'ın savunması sona erdi. Verilen aranın ardından Ahmet Şık'ın savunmasıyla devam edilecek.


Güncelleme 16.00

Turhan Günay'ın savunması: 

-Bugüne kadar 186 davam oldu. Bu 187. davam. İddianamede Cumhuriyet Vakfı Yön. Kurulu Üyesi olduğum yazıyor.

-Hiçbir zaman Cumhuriyet Vakfı Yöneticisi olmadım. Yalnız bir süre Yenigün Haber Ajansı’nda Cumhuriyet Kitapları sorumlusu olarak çalıştım.

-Bir kez dergiyi baskıya verirken boşluk kalınca, Oğuz Aral bir papatya çizdi komünizm propagandasından yargılandık 1 Mayıs haftasıydı.

- Turhan Günay'a "Neden 3 kere boşandınız?" diye soruldu. Günay "Ben iki yaşındayken annemi kaybetmişim. Annemin ölüm tarihini bilmiyoruz. Savcıya teşekkür ediyorum annemin ölüm tarihini sayesinde öğrendik. 

Boşanmalarımı da anlatayım mı?" dedi.

Günceleme 15.55

Hakan Kara'nın savunması tamamlandı. Duruşmaya Turhan Günay'la devam edilecek.


Güncelleme 15.30

Hakan Kara'nın savunması:

(Çizimler: Zeynep Özatalay)

- Gazetede bugüne kadar 2 bini Aşkın haber röportajım yayınlandı bir tane terör övgüsü bulamazsınız.

-15 Temmuzun taşlarını döşeyenler cumhuriyetçiler değildir.

-Suçlamaların tamamını reddediyorum. Ne benim ne ailemin boğazından FETÖ'nün tek kuruşu geçti. Gülerce tanık, ben sanık koltuğunda oturuyorum. 9 aydır hapisteyim. Tescilli FETÖ'cü Hüseyin Gülerce serbest, ben tutukluyum. Hiçbir Cumhuriyetçi Pensilvanya uçaklarına binmedi. 

-Daha Bylock programı yazılmadan 12.02.2013'te E.A. adlı kişiyle görüştüğüm söyleniyor ama E.A. da Bylock'çu değil.

- 2013 yılında Fethullah Gülen Cemaatinden olan bir kişiye mesaj geçmek suç mu? Fethullah Gülen o tarihte örgüt lideri olarak mı görülüyor? Onunla konuşmak, telefon etmek, bağlantı kurmak suç mu? 2013 yılı Eylül ayında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fethullah Gülen'i Pensilvanya'da ziyaret etti. Görüşme iki saat sürdü. Neler konuşuldu tam olarak bilmiyoruz.Bu durumda FETÖ ile görüşen Ahmet Davutoğlu şimdi suç mu işlemiş oldu? Örgüt lideri ile görüşmekten dolayı suçlu mu?

Mahkeme Başkanının “Yayın politikası konusunda bir usulsüzlük olup olmadığı konuşulur mu vakıfta?” sorusuna Kara “Hayır olmadı. Vakfın yaklaşımı böyle değildir. Senet çerçevesinde bakar. Yayın müdürü görevini yapamıyorsa görevden alır. Bir vakıf üyesi gelip bu haberi niye yaptınız, detayında ne var diye sormaz. Sorarsa istifa etmem gerek. Cumhuriyetin geleneklerine uymaz” yanıtını verdi.

Güncelleme 15.00

13.30'da başlaması gereken Cumhuriyet davasının 3. oturumu saat 15.00'de Hakan Kara'nın savunması ile başladı.