Çocuğa yönelik cinsel istismar 10 yılda yüzde 700 arttı

Çocuğa yönelik cinsel istismar 10 yılda yüzde 700 arttı

Çocuklara yönelik cinsel istismar 10 yılda yüzde 700, 2014-2016 arasında ise yüzde 33 oranında arttı. Konuyla ilgili Meclis araştırması isteyen CHP’li Tanrıkulu, “İndirim uygulanmamalı, caydırıcılık artırılmalı” dedi.

Çocuklara yönelik cinsel istismar 10 yılda yüzde 700, 2014-2016 arasında ise yüzde 33 oranında arttı. Konuyla ilgili Meclis Araştırması açılmasını isteyen CHP’li Tanrıkulu, “İndirim uygulanmamalı, caydırıcılık artırılmalı” dedi

Cinsel şiddet ve cinsel istismar vakaları artarak devam ederken, AKP konuyla ilgili herhangi bir adım atmamakta ısrar ediyor. TÜİK verilerin göre, cinsel istismara maruz bırakılan çocuk sayısı 2014'te 74 bin 64 iken, 2016'da 83 bin 552’ye yükseldi. Suç ve Şiddetle Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (ASUMA) Türkiye’de Çocuk İstismarı Raporu'nda da, cinsel istismara maruz kalan çocukların sayısının 2014 yılından 2016 yılına kadar yüzde 33 oranında arttığı belirtildi.

10 YILDA YÜZDE 700 ARTTI

Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği'nin "2016 Çocuk İstismarı Raporu"na göre ise son 10 yılda çocuk istismarı vakalarının yüzde 700 arttı, verilere göre dünyada 2012-2016 yılları arasında bu vakaların yüzde 90 arttığı aktarıldı.

MECLİS'E TAŞINDI 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2018 yılı Temmuz ayında en az 433 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığına, 22 kadına cinsel şiddet uygulandığına ve 37 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

'İNDİRİM UYGULANMAMALI’

Çocuk Koruma Kanunu'nun yetersiz olduğunu, çocukların cinsel istismarına ilişkin yasal mevzuatın daha ayrıntılı bir biçimde düzenlenmesi gerektiğini belirten Tanrıkulu, “Geçmişte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çocuğun cinsel istismarının önlenmesi konusuna aktif ve etkin bir biçimde müdahil olamamışken ve Türkiye genelinde kadın cinayetleri artarak yaşanırken, ilgili Bakanlığın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı adı altında çocuk ve kadınları her türlü şiddet ve istismardan nasıl etkin olarak koruyacağı ve somut tedbirler alacağı izaha muhtaçtır” dedi.

Tanrıkulu, çocukların ve kadınların cinsel istismara uğraması ve şiddet görmesinin önüne geçilerek yaşanan mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi, cinsel istismarda bulunanlara takdir indirimi uygulanmaması ve verilen cezaların caydırıcılığının artırılması hususunda etkili ve sürekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

DAHA FAZLA