Cinsel istismarla mücadelede ebeveyn olarak yapabileceğiniz 10 şey

Cinsel istismarla mücadelede ebeveyn olarak yapabileceğiniz 10 şey

Cinsel İstismarla Mücadele Derneği tarafından yayınlanan kılavuzda cinsel istismara karşı ebeveyn olarak yapılması gereken 10 şey listelendi.

İleri Haber

Cinsel İstismarla Mücadele Derneği tarafından yayınlanan kılavuzda çocuklara yönelik cinsel istismarla mücadele edebilmek için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken 10 husus listelendi.

İşte o maddeler:

CİNSEL İSTİSMAR KAVRAMINA YAKLAŞIMINIZI SORGULAYIN

1- Cinsel istismar sadece cinsel organlara değil, bedenin tümüne yönelik dokunuşları, bakışları, konuşmaları, sevme ve hitap biçimlerini; cinsel içerikli görseller göstermeyi, kendi bedenine ya da bir başkasının bedenine dokunmasını talep etmeyi vb. kapsayabilir. Cinsel istismar kavramına yaklaşımınızı sorgulayın.

ÇOCUĞUNUZUN BEDENİNİN KENDİSİNE AİT OLDUĞUNU KABUL EDİN

2- Çocuğunuzun bedeninin kendisine ait olduğunu öncelikle siz kabul edin. Zorla öpmek, sıkıştırarak sevmek, sizi öpmesini istemek gibi masum görünen taleplerinizi sorgulayın. Birlikte uyumak, yıkanmak, giyinmek ile ilgili aile içi sınırlar belirleyin ve bunlara karşılıklı saygılı olun.

GİYDİRİRKEN HER DEFASINDA İZNİNİ ALIN

3- Giysilerini, çamaşırlarını, bezini kamusal alanlarda değiştirmeyin, giydirirken her defa iznini alın. Bedenine yönelik izinsiz her müdahalenin yanlış olduğu bilincini kazanmasını sağlayın.

HAYIR DEME BECERİSİ KAZANDIRIN

4- Çocuğunuza hayır deme becerisi kazandırın. Zaman zaman sebebini açıklayarak sizde hayır deyin, o hayır dediğinde buna saygı duyduğunuzu gösterin.

İYİ BİR DİNLEYİCİ OLUN

5- Çocuğunuz rahatsız hissettiği bir durumu ifade ettiğinde duygularını hafife almayın. Rahatsız olduğu durumları sizinle paylaşmaya devam etmesi için iyi bir dinleyici olun.

ÇOCUĞUNUZA CİNSEL ORGANLARINI BİLİMSEL İSİMLERİYLE ÖĞRETİN

6- Çocuğunuza cinsel organlarını takma isimlerle değil, bilimsel isimleri ile öğretin. Bu konuda kendinizi geliştirin, bilgilenin.

GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI HAKKINDA BİLGİLENDİRİN

7- Çocuğunuzu güvenli internet kullanımı hakkında bilgilendirin. Kullanımını, yaş ve gelişim özelliklerine göre sınırlandırın ve takip edin.

CİNSEL TACİZ, İSTİSMAR ÜZERİNE KONUŞMAKTAN KORKMAYIN

8- Çevrenizdeki yetişkinlerle çocuklara yönelik taciz, istismar gibi konular üzerine konuşma denemeleri yapın, kelimeleri sesli olarak telaffuz etmekten korkmayın. Unutmayın, cinsel şiddet konuştukça azalır.

İHBAR EDİN

9- İstismar olabileceğini düşündüğünüz her durumu mutlaka ihbar edin. Çocuk istismarında cezasızlığa karşı sesinizi çıkartın.

ATÖLYE VE SEMİNERLERE KATILIN

10- Çocuklarla beden, duygular, sınırlar ve cinsel gelişim üzerine konuşmanızı kolaylaştıracak pek çok kaynak var. Cinsiyetçi olmayan kaynaklardan yararlanın, konu ile ilgili atölye ve seminerlere katılın.

Unutmayın ki bu koruyucu-önleyici mesajlar cinsiyetlerinden bağımsız olarak tüm çocuklar için geçerlidir. Korkutucu değil, güçlendirici bir dil ve yaklaşımla verilmelidir. Çocukların kendilerini değil, sahip oldukları hakları korumayı temel almalıdır.

DAHA FAZLA