Çin'den 'tarihteki en büyük ticaret savaşını başlatan' ABD'ye misilleme

Çin'den 'tarihteki en büyük ticaret savaşını başlatan' ABD'ye misilleme

Trump'ın 34 milyar dolarlık ithal Çin malına yüzde 25 vergi getirmesine karşılık veren Pekin, ABD’ye aynı dille misilleme yaptı.

ABD’nin bugün Çin mallarına karşı başlattığı hamleye misilleme geldi.

''Dünya Ticaret Örgütü kurallarını ihlal eden ABD, bugüne değin ekonomi tarihindeki en büyük ticaret savaşını başlattı'' açıklamasını yapan Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’ye misilleme yaparak, ''Çin tarafı (ticaret savaşında) ilk kurşunu atmayacağına dair söz vermişti. Fakat Ülkenin temel çıkarlarını ve halkın çıkarlarını korumak için karşılık vermek zorundayız'' ifadelerini kullandı.



Çin'in 545 ABD ürününe yönelik vergi misillemesi, öncelikle Trump'ın seçmen kitlesini oluşturan tarım ve hayvancılık yapanların soya fasulyesi, mısır, pamuk, tavuk, domuz, istakoz, şarap gibi üretimlerini hedef aldı.

TRUMP'TAN 500 MİLYAR DOLARLIK TEHDİT

Ancak Trump daha önce Pekin'in misillemede bulunması halinde bu kez 500 milyar dolarlık Çin ürününe daha vergi getirme tehdidinde bulunmuştu.

HALKIN CEBİ YANACAK

Bu misillemelerin tırmanması halinde dünya çapında pek çok ürün ve mamülün fiyatlarının fırlaması kaçınılmaz olacak. Washington Post gazetesinin görüşünü aldığı Pekin'deki. 

'Gavekal Dragonomics' isimli ekonomik araştırmalar şirketinin analisti Yanmei Xie ''Vergilerin doğrudan hedef aldığı sanayi ve sektörler üzerinde derhal, çok büyük etkisi olacak'' dedi.

'GERİ SAYIM BAŞLADI'

Asıl endişe verici olan ise Trump'ın 500 milyar dolarlık Çin ürününe yönelik tehdidi. Böyle bir adımın, Çin'in ABD'ye yaptığı tüm ihracatı kapsayacağı ifade ediliyor.

Yanmei Xie, ''Trump'ın bundan sonra ne yapacağı için geri sayım başladı'' dedi.

‘İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ TUR İNTİKAM OPERASYONLARI OLACAK MI?’

Pekin'deki Renmin Üniversitesi'nin uluslararası ilişkiler profesörü Shi Yinhong ''Kilit nokta şu: Daha fazla misileme olacak mı, ikinci ve üçüncü tur intikam operasyonları olacak mı'' ifadelerini kullandı.

ÇİN’DEKİ ABD’Lİ YETKİLİ: SAVAŞIN KAZANANI TRUMP OLMAZ

Sputnik’teki habere göre Çin'deki Amerikan Ticaret Odası Başkanı William Zarit de Trump'a ''Ticaret savaşının kazananı olmaz'' uyarısı yaptı.