ÇEVİRİ | Obezitenin etkileri erken yaşlarda belli oluyor

ÇEVİRİ | Obezitenin etkileri erken yaşlarda belli oluyor

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nin yeni araştırmasına göre, obezite çocukların karaciğerini 8 yaşından itibaren etkilemeye başlıyor.

İleri Çeviri

Araştırmacılar 3 ile 8 yaş arasındaki çocukların bel çevrelerini inceledi ve bel çevresi daha geniş olan çocukların alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığına yatkınlığının daha fazla olduğunu saptadı. Alkolik olmayan yağlı karaciğer vücutta ve dolayısıyla karaciğerde yağ oranı arttığı zaman ortaya çıkıyor, karaciğerde inflamasyon ve hasara neden oluyor.

Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı, çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen karaciğer hastalığı ve ABD’de yaklaşık 80 milyon kişiyi etkiliyor. Hastalık her zaman bulgu vermiyor ancak zamanla çoğu vakada siroza az sayıda vakada ise karaciğer kanserine yol açtığı biliniyor.

‘OBEZİTE ÇOK KÜÇÜK ÇOCUKLARDA BİLE KARACİĞER HASTALIĞINA NEDEN OLUYOR’

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Jennifer Woo Baidal şunları aktarıyor: ‘Çoğu ebeveyn obezitenin tip 2 diyabet ve benzer hastalıklara yol açabileceğinin farkında ancak obezitenin çok küçük çocuklarda bile ciddi şekilde karaciğer hastalıklarına yol açabileceğinin farkında olunması anlamında ciddi bir farkındalık eksiği var.”

Daha önce yapılan araştırma ergenlik ve genç yetişkinlik çağındaki insanlara odaklanmışken bu araştırmayı farklı kılan şey, daha genç yaştaki çocukların karaciğer hastalıklarına yakalanma konusundaki risk faktörlerini incelemesi.

YÜZLERCE ÇOCUKTA İNCELEME YAPILDI

Jennifer Woo Baidal ve ekip arkadaşları, yaklaşık 635 çocukta ALT olarak adlandırılan ve karaciğer hasarı için bir belirteç rolü gören bir enzimin kandaki seviyesini ölçtüler. ‘Journal of Pediatrics’ dergisinde yayınladıkları makalede incelenen 8 yaşındaki çocukların %23’ünün ALT seviyesi yükselmişti.3 yaşındayken bel çevresi daha geniş olan ve 3 ile 8 yaş arasında daha fazla kilo almış olan çocukların ALT seviyesi yükselmeye daha yatkın.

ALT seviyesi yüksek olan çocukların %35’i 8 yaşındayken obeziteye sahip iken ALT seviyesi yüksek olan 8 yaşındaki çocukların ancak %20’si normal vücut ağırlığında.

ERKEN HAREKETE GEÇMEK KRİTİK

Jennifer, bazı doktorların çocuklarda ALT ölçümüne ancak 10 yaşında başladığını söylüyor ve erken harekete geçmenin bir çocuğun hayatında yapabileceği değişimlere dikkat çekiyor. Baidal, “Acilen çocuklarda bu hastalığa tanı koymanın, önlemenin, görüntülemenin ve tedavi etmenin daha iyi yollarını bulmalıyız” diye de ekliyor.

DAHA FAZLA