Cemevi sokağındaki korsan ezan hoparlörleri kaldırılmıyor!

Cemevi sokağındaki korsan ezan hoparlörleri kaldırılmıyor!

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Ayazağa Mahallesi’nde bulunan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ayazağa Cemevi’nin girişine ve cemevinin bulunduğu mahallenin kimi yerlerine yerleştirilen “korsan ezan hoparlörleri”nin kaldırılması için Meclis'te basın toplantısı düzenlendi.

İleri Haber

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Ayazağa Mahallesi’nde bulunan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ayazağa Cemevi’nin girişine ve cemevinin bulunduğu mahallenin kimi yerlerine yerleştirilen “korsan ezan hoparlörleri”nin kaldırılması için İçişleri Bakanlığına verdiği dilekçe ile mecliste basın toplantısı düzenledi.

“Korsan ezan hoparlörleri”nin 10 ay önce kimliği belirsiz kişilerce yerleştirildiğini belirten Kenanoğlu, mahalle halkının son derece tedirgin olduğunu ve konunun ilçedeki resmi kurumlarca – kaymakamlık, belediye ve müftülük – çözümsüz bırakıldığının altını çizdi. 

Yaşanan sürecin ve sorunu çözümsüz bırakan yaklaşımın provokasyonlara davetiye çıkardığına dikkat çeken Kenanoğlu, sorunun bir an önce çözülmesi noktasında 26 Eylül 2018 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na bir soru önergesi verdiğini fakat bakanlığın sorunun çözümü noktasında inisiyatif almak bir yana önergeyi dahi yanıtsız bıraktığını ifade etti. Bu durumda, meselenin çözümsüz bırakılması noktasında en büyük payın bakanlığa ait olduğu yönünde bir değerlendirmede bulunan Kenanoğlu, bakanlığı göreve davet etti. İçişleri Bakanı’nı muhalefet liderlerine hakaret etmek yerine kendi görev sahası tanımındaki böylesi yakıcı sorunlarla ilgilenmeye çağıran Kenanoğlu, ilçe emniyetinin hoparlörleri acilen kaldırması gerektiğini söyledi.

Bakanlığın soru önergesini yanıtsız bırakmasının gerekçesini öğrenmek üzere bakanlığa bir dilekçe yazdıklarını açıklayan Kenanoğlu, dilekçe kapsamında, konunun hassasiyeti düşünüldüğünde herhangi bir provokasyona yol açmaması için acilen müdahalede bulunulması yönündeki çağrısını yineledi.

Kenanoğlu tarafından verilen önerge şu şekilde:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA

İstanbul Sarıyer ilçesine bağlı Ayazağa Mahallesi’nde bulunan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ayazağa Cemevi’nin girişine ve eş zamanlı olarak mahallenin münferit yerlerine 2018 yılının temmuz ayında kimliği belirsiz kişilerce – korsan bir şekilde ezan yayını yapan – 5 adet hoparlör yerleştirilmişti.

Konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunmuş olduğumuz önerge yanıtsız bırakılmış olmakla birlikte önlem alınması konusunda yapmış olduğumuz ikazlar dikkate alınmamıştır. Hoparlörler hala olduğu yerde durmakta, mahallede yaşayan yurttaşların, bir provokasyon olarak yorumladıkları bu eylemden ötürü, tedirginliği devam etmektedir. Zira, özü itibariyle, insanları camiye ve namaza çağıran ezanın, herkesçe bilindiği üzere, inançları uyarınca camide ibadet etmeyen Alevilere – cemevi karşısında ve mahalledeki münferit yerlerde bulunan kolonlar aracılığıyla – zorla dinlettiriliyor olması kolaylıkla bir çeşit provokasyon girişimi olarak yorumlanabilir.

Cemevi yönetiminin Sarıyer Belediyesi’ne ve Sarıyer İlçe Müftülüğü’ne yapmış oldukları başvurular neticesinde ise bir sonuç alınamamış; bu kurumlar sürece dair bilgileri olmadığı yönünde beyanda bulunmuşlardır.

Son olarak, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ayazağa Cemevi’nin Sarıyer İlçe Kaymakamlığı’na sunmuş olduğu dilekçeye verilen cevapta hoparlörlerin vatandaşların talebi üzerine kaymakamlığın bilgisi dahilinde yerleştirildiği yönünde cevap verilmiştir. Mahallede ikamet eden yurttaşların bir bütün olarak kaygılarının basın yoluyla dile getirilmesine ve ilgili kurumlara yapılan sayısız başvuruya rağmen konunun sürüncemede bırakılıp bu denli geç cevap verilmesi üzerinde durulması bir diğer husustur. Nitekim, aradan geçen 10 ay içerisinde, mahallede yaşayanların sağduyusu sayesinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmamıştır.

Bu kurumların yanı sıra, yukarıda da bahsettiğimiz üzere bakanlığınızın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunmuş olduğumuz önerge de – tıpkı sunmuş olduğumuz diğer önergeler gibi – yanıtsız bırakılmış; deyim yerindeyse, konunun hassasiyetine dikkat çekmemize rağmen göz ardı edilmiş; sorunun çözümü noktasında bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulmamıştır.

Aradan geçen 10 aya rağmen bütün başvuru ve taleplere rağmen kaldırılmayan hoparlörlerin, konunun hassasiyeti düşünülerek herhangi bir provokasyona yol açmaması için acilen kaldırılmaları gerekmektedir.

Gereğini bilgilerinize arz ederim. 22.05.2019

Ali KENANOĞLU

İstanbul Milletvekili