Çavuşoğlu Brunson'ın Durumu Hakkında Bilgi Verdi

Çavuşoğlu Brunson'ın Durumu Hakkında Bilgi Verdi

Türkiye'ye gelen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, rahip Brunson'ın durumu hakkında bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ile stratejik ortaklıklarının artması için adımlar atılacağını belirti, Lavrov, ABD'nin uyguladığı yaptırımlara ilişkinse, "Daha önce konuştum. Bunlar yasadışı; uluslararası ticarette geçerli, BM'nin kararlarıyla kabul edilen ve ekonomi alanındaki tek taraflı yaptırımları gayrimeşru kılan ilkeler de dahil tüm ilkeleri ihlal ediyor" dedi.

'VİZE KONUSU ÖNEMLİ'

Çavuşoğlu ise Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından duyurulan, "Türkiye vatandaşlarına vize kolaylığı" konusuna ilişkin "Vize meselesi elbette önemli. Rusya vatandaşlarının ülkemize vizesiz bir şekilde seyahat etmesi bizleri mutlu ediyor. Bu sene Rusya'dan gelen turist sayısında da bir rekor kırılıyor. Daha fazla Rus turisti, dostlarımızı ülkemizde ağırlamaktan elbette mutluluk duyacağız. Bizim vatandaşlarımızın da vize sorunu yaşamadan ki, aramızda yaşanan bir hadise biliyorsunuz, ondan önce vizesiz bir şekilde vatandaşlarımız seyahat edebiliyordu, vatandaşlarımızın vize sorunu yaşamadan Rusya Federasyonu'nu ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı çalışmalarımız var. Belli bir noktadan başlayarak inşallah bu sorunu da çözeceğiz." ifadelerini kullandı.

'SAĞLIK SORUNLARI NEDENİYLE EVDE'

Çavuşoğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'nın ev hapsindeki papaz Andrew Brunson'ı bugün ziyaret edeceğini söyledi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşmesine de değinen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bu görüşmeyi Beyaz Saray ayarladı. ABD'de bir karmaşa var. Bu sorunu çözmek isteyen, krizi sürdürmek isteyen gruplar da var. Kendi aralarında iletişim var mı, yok mu; iyi polis-kötü polis oynayan var mı yok mu, belli değil. Büyükelçimizin Bolton'a söylediği nettir. Tüm bu konulardaki bilgileri yeniden güncelledi. Net bir mesaj verdi: Baskıyla, tehditle ya da yaptırımlarla Türkiye ile ilişkilerde ancak bir kaos olur. ABD, yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakmalı. Brunson'ın durumu da belli. Sağlık durumuyla ilgili sorunlar nedeniyle evde. Maslahatgüzar da bugün kendisini yanlış bilmiyorsam ziyaret edecek."