Cargill işçilerinden oturma eylemi ve uyarı

Cargill işçilerinden oturma eylemi ve uyarı

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan Cargill işçileri, firmanın İstanbul’daki Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi başlattı. İşçiler, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda Bursa’dan İstanbul’a yürüyüş başlatacaklarını ve eylemlerine genel müdürlük önünde çadır kurarak devam edeceklerini ilan etti.

İzel Sezer 

TÜRK İŞ’e bağlı Tek Gıda İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan Cargill işçilerinin direnişi 79. gününe girdi.
Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan ve nişasta bazlı şeker (tatlandırıcı) üretimi yapan Cargill firması geçtiğimiz Nisan ayında şekere uygulanan kotayı gerekçe göstererek Tek Gıda İş Sendikası’na üye olan 14 işçinin işine son vermiş; bunun üzerine işçiler, Cargill’in Orhangazi’de bulunan fabrikasının önünde eyleme başlamıştı. Firma yönetimi, işten çıkarmalara gerekçe olarak şeker kanununda yapılan değişiklikle tatlandırıcı üretiminin yarıya düşürülmesini gösterirken, Tek Gıda İş Sendikası tarafından Nisan ayında Cargill firması önünde yapılan basın açıklamasında, işçilerin kotadan dolayı değil, sendikaya üyeliklerinden ve yetki alma sürecinden ötürü işten çıkarıldıkları belirtilmişti. 

GENEL MÜDÜRLÜK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ

79 gündür direnişe devam eden Cargill işçileri bu sabah, İstanbul Ataşehir’de bulunan Cargill Genel Müdürlüğü önünde başladıkları oturma eylemine gün boyu devam edecek. 
Sendikanın burada yaptığı basın açıklamasında şunları dile getirdi:

“2014 yılından itibaren Tek Gıda İş sendikası olarak global bir firma olan Cargill Tarım ve Gıda A.Ş’de örgütlenme çalışması yapmaktayız. Bu süreç içerisinde başka zamanlar dahilinde de sendikalaşmaya karşı firmanın dirençleri oldu ve çeşitli defalar işten çıkartılan arkadaşlarımıza Cargill işverenleri sendikal tazminat ödemek durumunda kalmıştır.  

ŞEKER KOTASI DÜŞÜRME BAHANESİYLE SENDİKALI İŞÇİ KIYIMI

2017 yılı başlarında Cargill işletmelerine dahil Balıkesir ve Bursa Orhangazi’de bulunan işyerlerinde üyelik işlemleri hızlanmış Tek Gıda-İş Sendikası olarak Çalışma Bakanlığı’na yetki tespit başvurusu yaptık. Cargill yetkilileri bunun üzerine o tarihe kadar sistemde bulunmayan Cargill Genel Müdürlüğü’nün de sisteme dahil edilmesi gerektiğini bildirmiş ve bu talepleri kabul edilmiştir. Tek Gıda İş sendikası olarak yetki tespiti çıkmayınca üyelik çalışmalarına devam ettik. Yine son işyerleri sayısına göre yetki almamıza az bir rakam kala bu sefer 14 üye işçi arkadaşımızı ülkede nişasta bazlı şeker kotası düşürülmesi bahanesi ile 14 üye işçi arkadaşımızı işten çıkarttı. Ancak içeride o günden bu güne kadar çok yoğun şekilde fazla mesai çalışmaları yapılmaktadır, bugün iş yoğunluğu ve eleman yetersizliği sebebi ile çalışan arkadaşlarımız senelik izinlerine çıkamamaktadırlar.”

‘ULUSLARARASI MÜCADELEYE DÖNÜŞTÜ’

79 gün önce işten çıkarılan 14 emekçi arkadaşımız sendikamız ile birlikte Bursa Orhangazi fabrikası önünde direnmektedirler. Aynı zamanda Uluslararası sendikalar IUF Cargill işçilerine destek olmak için sosyal medya kampanyası ve Cargill’de örgütlü bağlı sendikalar aracılığı ile Cargill’in ABD’de bulunan merkezine atılan işçilerin alınması için çağrılar yapmaktadırlar. Uluslararası bir mücadeleye dönüşmüş olan Cargill direnişi kazanılana kadar devam edecektir.

Cargill işveren vekillerine de buradan sizler aracılığı ile seslenmek istiyoruz. Sendika üyesi olduğu için işten atılan arkadaşlarımızı bir an önce işbaşı yaptırarak yapılan hatadan dönün. Cargill ismini kamuoyunda daha iyi göstermek için yaptığınız PR çalışmalarından daha etkili olacaktır. Unutmayalım ki yapılan hatadan dönmek bir yenilgi değil bir erdemdir. Bizler bugüne kadar şirketin isminin zarar görmemesi için azami şekilde dikkat gösterdik.

UYARI: DİRENİŞİ BURSA’DAN İSTANBUL’DAKİ GENEL MÜDÜRLÜK ÖNÜNE TAŞIRIZ

“Bugün Cargill Genel Müdürlüğü’nün önüne ikinci gelişimiz. Taleplerimiz için olumlu bir dönüş yapılmazsa ileriki zamanlarda Orhangazi fabrikanızın önünden bir yürüyüş başlatacağız ve yürüyerek sırtımızda çadırlarımız yüreğimizde inancımızla Cargill Genel Müdürlüğü’nün önüne geleceğiz ve buraya çadırlarımızı kurup eylemlerimize burada devam edeceğiz.”