'Brunson serbest bırakılabilir'

'Brunson serbest bırakılabilir'

İki ülkenin yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu ihtimalin altında Türkiye'nin ekonomik problemlerinin, gelişmekte olan diğer piyasalara sıçrayabileceği korkusu var.

ABD’nin Wall Street Journal ( WSJ) gazetesi, Türk ve ABD’li yetkililerin gazeteye yaptığı açıklamalar üzerinden kaleme alınan haberde, Pastör Andrew Brunson'ın 12 Ekim'deki duruşmada serbest bırakılabileceğini” yazdı.

Haberde sözlerine yer verilen bir Türk yetkili, Brunson'ın Ekim ayındaki duruşmada serbest bırakılması ile ilgili "muhtemel bir sonuç" ifadesini kullandı.

‘ABD BASKIYI AZALTACAK’

Gazeteye göre, Pastör Brunson'ın serbest kalabileceği "sinyalini" veren Türk yetkililer, bunun olabilmesi için, Brunson’ın ABD'ye gönderilmesi konusunda Washington'ın uyguladığı baskıyı sonlandırması gerektiğini söyledi.

Gazetenin Türkiye büro şefi David Gauthier-Villars ve Washington muhabiri Dion Nissenbaum tarafından kaleme alınan haberde, Beyaz Saray'ın Brunson konusunda Türkiye'ye uyguladığı baskıyı azaltma kararı aldığı da yazılıyor.

Bu kararın arkasında, Türkiye'nin ekonomik problemlerinin, gelişmekte olan diğer piyasalara sıçrayabileceği korkusu olduğu ifade ediliyor.

Gazeteye konuşan bir ABD’li yetkilinin sözleri şu şekilde:

"Ekim ayındaki duruşma öncesi en iyi strateji, biraz sakin olmak çünkü en sonunda harekete geçebilme konusundaki irademizin farkına vardılar. Ekim ayına geldiğimizde hala aynı noktadaysak, Türklere yükleneceğiz... Ama şu anda kritik bir dönemdeyiz ve onları köşeye sıkıştırmak istemiyoruz."

‘ERDOĞAN DA TRUMP GİBİ’

İki ülke arasında daha önceki görüşmelerin çöktüğünü hatırlatan ABD'li yetkililerden biri gazeteye yaptığı açıklamada, erken kutlamaya başlanmaması konusunda uyarı yapıyor; "Erdoğan da tıpkı Trump gibi son dakikada ve sıkça karar değiştirmesi ile ünlü"

‘UÇAK HAZIR BEKLİYORDU’

WSJ’nin haberinde yer alan başka bir iddiaya göre de, ABD’li yetkililerin Temmuz ayında Brunson’ın serbest bırakılmasıyla ilgili Türkiye’yle anlaştıklarına çok inandıkları ve rahibi Türkiye'den Almanya'ya götürecek uçağın hazır bekletildiği belirtildi.