Boğaziçi Gökkuşağı davasında beraat
Boğaziçi Direnişi’nde gökkuşağı bayrağı taşıdıkları için yargılanan 12 kişi tüm suçlamalardan beraat etti.
Ayşenur Önal
Boğaziçi Üniversitesi'nde LGBTİ+ bayrağı taşıdıkları için gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 12 kişi beraat etti.
Boğaziçi Üniversitesi'nde 25 Mart günü ellerinde gökkuşağı bayrakları olduğu sebebiyle polisler tarafından gözaltına alınan 12 kişi ilki 3 Haziran 2022’de 24’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde duruşmaya çıkmıştı. Bu duruşmada öğrencilerin adli kontrol kapsamında uygulanan imza atma zorunluluğu kaldırılmış, yurt dışına çıkış yasaklarının ise sürmesine karar verilmişti.
‘AYRI AYRI OLAYLARDAN GÖZALTILAR OLDU AMA AYNI DOSYADAN YARGILANDILAR’
Bugün 24’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında yargılanan 12 kişi beraat etti. En başından beri hukuksuz bir şekilde davanın ilerlediğini kaydeden dava avukatlarından İrem Yener, “Hakim bütün savunmaları ayrıntılı olarak dinledi. Başından beri sürecin hukuksuz olduğunu yeniden dile getirdik. Hukuksuz bir gözaltı olduğunu, yargılamanın da bu sebeple hukuka uygun olmadığını ifade ettik. En başında sadece gökkuşağı bayrağı taşıdığı için polis tarafından durdurulan 4 kişi gözaltına alınmıştı ve sonra bu gözaltıları protesto eden 8 kişi daha polisin ağır müdahalesi be işkencesiyle gözaltına alınmıştı” diye konuştu.
Gözaltına alınan 12 kişinin farklı zaman ve yerlerde, Farklı olaylardan gözaltına alındığını, fakat aynı suçlamayla yargılandıklarını belirten Yener, “İddianamede suçun şahsileştirilmediğini, kimin suçu ne şekilde işlediğinin belirtilmediğini ve tamamen ortak bir eylem varmış, herkes aynı suçtan gözaltına alınmış gibi yazıldığını gördük. Bu da zaten iddianamenin hukuka uygun bir şekilde hazırlanmadığını gösteriyor. Aynı zamanda savcı da iddianameden kopyala yapıştır şeklinde mütalaa hazırlamıştı” sözlerine yer verdi.
‘GÖKKUŞAĞI HİÇBİR YARGITAY KARARINDA YASAKLANMADI’
Gökkuşağı bayrağının kriminalize edilmek istendiğini belirten Yener şunları söyledi:
“Gökkuşağı hiçbir kanunda veya yargıtay kararıyla yasaklanmadı ve yasadışı bir bayrak değil. Polislerin gökkuşağı bayrağını gördüğü için öğrencilere müdahale ettiğini ve buradan bir hukuksuzluğun başladığını görmüş olduk bu olayda. Gökkuşağı bayrağının tek başına bir eylemliliğe mi karşılık geldiğini ısrarla sorduk.
‘LGBTİ+’LARI KRİMİNALİZE ETME ÇABASIYDI’
Bu süreç mevcut durumunda LGBTİ+’ları kriminalize etme çabası olduğu ortadaydı ve ilk gözaltılar bu yüzden yaşandı. Aslında herkes Melih Bulu’yu protesto etmek ve 2911’e muhalefet etmek suçundan yargılanıyordu. Hepsinin ayrı ayrı beraatine karar verildi.”