BMGK’da ‘Duhok’ oturumu

BMGK’da ‘Duhok’ oturumu

Irak Dışişleri Bakanı, 9 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıdan Türkiye’nin sorumlu olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 9 sivilin yaşamını yitirmesine neden olan Irak’ın Duhok vilayetindeki saldırıya ilişkin Irak’ın talebiyle olağanüstü toplandı. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tutarken, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli saldırının “terör örgütleri” tarafından düzenlendiğini ileri sürdü.

Bağdat’ın talebiyle olağanüstü toplanan BMGK’da gerginlik yaşandı. Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, Duhok vilayetine bağlı Zaho kentindeki sivillere yönelik saldırıyı Türkiye’nin düzenlediğine ilişkin kanıtları olduğunu ifade ederek, olayı soruşturmak üzere uluslararası bağımsız bir komisyon kurulmasını talep etti.

‘TÜRKİYE DEĞİL, TERÖR ÖRGÜTLERİ’

Irak’ın suçlamalarına yanıt veren Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Keçeli ise, “Türkiye, Irak'ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne, istikrarına ve refahına verdiği güçlü desteği her zaman korumuştur. Aksi iddialar, gerçek dışı ve kötü niyetlidir. Çok net bir şekilde belirtelim, Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü Türkiye tarafından değil terör örgütleri tarafından ihlal edilmektedir” ifadelerini kullandı.

‘TERÖRLE MÜCADELEYE DEVAM'

Keçeli, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edeceğini vurguladı. “Sınırımızdaki bölgenin, bize karşı saldırılar düzenlemek için bir üs haline gelmesine izin veremeyiz. Bu konseyin hiçbir üyesi buna izin vermez” şeklinde konuşan Keçeli, “Terörle mücadelede ilgili Güvenlik Konseyi kararlarının üye ülkelere yüklediği sorumluluk çerçevesinde hareket edeceğiz. Bunu yaparken sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıkların ve çevrenin korunmasına öncelik vermeye devam edeceğiz” dedi.

‘ORTAK SORUŞTURMA YAPILSIN’

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hüseyin, uluslararası komisyon haricinde “Türkiye ile ortak soruşturma yapılması fikrini desteklediklerini” açıkladı. Irak Dışişleri Bakanı, söz konusu fikre Ankara’nın sıcak bakmadığını belirtti.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli ise, Türkiye’nin “ortak soruşturma” fikrine yanaşmadığına ilişkin suçlamaları reddederek, “Türkiye’nin gerçeklerin ortaya çıkması için gerekli tüm adımları atmaya hazır olduğunu” iddia etti.