Birçok İlaç SGK Ödeme Kapsamından Çıkarıldı

Birçok İlaç SGK Ödeme Kapsamından Çıkarıldı

Sağlık Bakanlığı talimatıyla SGK 143 ilacı ödeme kapsamından çıkardı. Prostat ve diyabet ilacı kullanan hastalar mağduriyet yaşıyor.

Sağlık Bakanlığı talimatıyla SGK 31 Temmuz 2018'de 143 ilacı ödeme kapsamından çıkardı. Ödeme kapsamından çıkarılan ilaçlar arasında prostat, diyabet, antibiyotik,sinir sistemi, kalp-damar sistemi ve solunum sistemi ilaçları gibi hayati ilaçlar da bulunuyor.

Ödeme kapsamı dışında bırakılan ilaçlar ile ilgili yazılı bir açıklama yayımlayan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, "SGK kapsam dışı bırakılan ilaçların eşdeğerini de vermiyor. Dolayısıyla reçetesinde bu ilaçlar yazılmış olan hastalar tekrar doktora gitmek zorunda kalıyor. Bu yüzden de hastalar mağdur oluyor" dedi.

EŞDEĞER İLAÇ VEREMİYORUZ

Birgün'ün haberine göre Saydan, kapsam dışı bırakılan ilacın içinde prostat büyümesinde kullanılan ilaçtan diyabet ilaçlarına kadar birçok ilaç bulunduğunu söyleyerek açıklamasına şöyle devam etti:

"Eczacılar olarak kapsam dışı kalan ilaçların eşdeğerini veremiyoruz. Örneğin, prostat büyümesinde kullanılan ilacın 7 tane eşdeğeri olmasına rağmen bu eşdeğer ilaçları hastalara veremiyoruz. Medula Sistemi tarafından onay verilmiyor. Hastanın tekrar doktora giderek eşdeğerini yazdırması veya ücretini ödeyerek ilacını alması gerekiyor. Dolayısıyla hasta ya ücretli almak zorunda kalıyor ya da hiç alamıyor.”

ACİL İLAÇ DÜZENLEMESİ YAPILMALI

Kapsam dışı kalan ilaç listelerinin doktorlara ulaşması gerektiğinin altını çizen Saydan, şöyle devam etti:

“Hekimlerin hastalara reçete düzenlerken kullandıkları programda bulunan ilaç listelerinin güncel olmaması nedeniyle, kapsam dışı olan bir ilaç Medula sisteminde hala reçete edilebilmektedir. Ancak bu kapsam dışı ilaçla ve geri ödeme kapsamında olan eşdeğer olanları da hastalara verilememektedir. Bu nedenle hastalar, tedavileri için gerekli olan ilaca ulaşmakta ciddi sorunlar ve mağduriyetler yaşamaktadır. Yaşanan bu mağduriyetin giderilmesi ve hastaların daha fazla mağdur olmaması için kapsam dışındaki ilaç listelerinin doktorların kullandıkları sisteme yüklenmesi ve SGK'nın Medula Provizyon sisteminde bu ilaçların eşdeğerinin verebilmesi için acilen düzenleme yapması gerekmektedir."

DAHA FAZLA