Beren bebeğin abıhayatı Külliye'de gömüldü

Beren bebeğin abıhayatı Külliye'de gömüldü

Abıhayatı yudumluyorlardı. Asrın liderini izlerken mest olduklarını düşünüyorlar, fakat Beren bebeğin abıhayatını yudumluyorlardı...

Birtan Altan (Makine Mühendisi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Bilim Uzmanı, MMO Çorlu Temsilcilik YK Sekreteri)

Gül yaprakları atıyorlardı. Asrın liderinin geçtiği yola gül yaprağı atılırdı. Öyle ya bir gün boyunca darphane asrın liderine çalışmıştı. Bu özel gün için çalışan darphane emekçileri çok da anlam veremedikleri “1 Lira”ları basmak için mesai yapmıştı. Turkuaz bir zeminde yürüyordu asrın lideri. Turkuaz “üst düzey bir değişimi” ifade ediyormuşdu. Danışmanlar kendilerinin kullanabildikleri “Wikipedia”da okuyup büyük bir gururla satmışlardı bu bilgiyi asrın liderine. 

Abıhayat ikram edilmişti misafirlere… Toplar atılıyordu peşi sıra abıhayatlarını yudumlarken misafirler, Beren’in!

***

Üç yüz altmış yolcunun o an neler hissettiğini bilemeyiz. Oldukça zor dakikalar olmalı… Birbirine sarılmıştır kimi, kimi korkmuştur. Kimi isyan etmiştir, zaten demiryolu işçisidir çoğu, neler döndüğünü pek iyi biliyordur. Öyledir gerçekten. Uzunköprülü emekçiler uzun yıllar demiryolundan çıkardılar ekmeklerini. Halkalı’ya kadar gitti emekçiler, demiryolu boyunca göç ettiler. Ve o hattı, ilginçtir ki ağırlıklı olarak demiryolu emekçileri kullanıyordu. Daha doğrusu tasfiye edilen demiryolu emekçileri. 25 yurttaşımızın can verdiği, 300’den fazla yurttaşımızın yaralandığı, onlarca yurttaşımızın hayati tehlikeyi atlatamadığı büyük demiryolu faciasının ayrıntılarına değineceğiz. 

***

Genç cumhuriyetin kalkınma planlarında demiryolları önemli bir yer tutuyordu. Demiryollarına verilen önem, memlekete verilen önemle eş değerdi. Bu sebeple emperyalistler 1950’den sonra gözünü Türkiye’ye diktiğinde onlara yaranmayı siyaset yapmak sananlar, peşi sıra karayollarına yöneldiler. İrrasyonel ulaşım politikaları bu tarihten itibaren demiryollarını kendi kaderine terk etti. Yüzde 55’e varan kullanım oranı, günümüzde yüzde 2’ye kadar geriledi. Demiryollarındaki bu büyük gerilemede payın büyüğü Özal ve Erdoğan’a aittir...

Özal’dan başlayalım. Neoliberal uygulamaların ülkemizdeki yansıması olan “24 Ocak Kararları” ile kalkınma planları rafa kaldırıldı, demiryollarına yapılan yatırımlar tamamen durduruldu. 1993 senesine kadar kalkınma planlarında olmasına rağmen demiryollarına çivi çakılmadı. AKP’li yıllarda da farklı olmadı. Demiryollarına ayrılan bütçenin tamamı hızlı tren hatlarına kullanıldı. 16 yıl boyunca yaklaşık 12bin km’lik demiryolu hattı kaderine terk edildi. Fakat bu kaderi değiştirecek yiğit patronlarımız da vardı. “Milletimizin AK” koyuncusu Cengiz İnşaat! (ABC Gazetesi’nden Çağlar Ezikoğlu iyi bir haberciliğe imza atarak Unitek İnşaat – Tur İnşaat ve AK Cengizler ile ilişkiyi tüm çıplaklığı ile ortaya serdi.)

“T.C. Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi 1. Bölge Müdürlüğü’nün, “Sirkeci – Uzunköprü Hattı Halkalı Çerkezköy İstasyonları Km: 38+000-56+000 ve Km:74+000-96+000 Arası Altyapı İyileştirilmesi İkmal İnşaatı” ihalesini kazanan firma belli oldu. Yatırımlar Dergisi’nin aldığı bilgiye göre; yaklaşık maliyeti 88.323.983,60 lira olarak belirlenen ihaleyi 45.941.244,50 lira teklifi ile Unitek İnşaat – Tur İnşaat ortak girişimi kazandı.” 

Sirkeci-Uzunköprü Hattı 2014 senesinde yolcu taşımacılığına kapandı. Yandaş inşaat şirketleri altyapı ve üstyapı çalışması yapacaklardı. Öyle ya bu şirketler için KHK bile çıkartılmıştı. 655 sayılı KHK, demiryolları sisteminin yandaş şirketlere nasıl peşkeş çekildiğini tüm çıplaklığı ile gösteriyor. Demiryolu altyapı, üstyapı çalışmaları, hat yenilenmeleri, periyodik kontroller kamusal denetimin dışına çıkarıldı ve piyasaya açıldı. TCDD parçalara ayrıldı ve liyakat sahibi tecrübeli demiryolu çalışanları tasfiye edildi. AKP’li yılların orta vadeli hükümet planlarında ise demiryolları ile ilgili alınacak tüm kararlar kamusal yapıların dışına çıkartılarak siyasi otoriteye teslim edildi. Tren faciasının yaşandığı Halkalı-Muratlı arası demiryolunun modernizasyon çalışması 11 Haziran 2018’de TCDD tarafından ihaleye çıkartıldı fakat siyasi otorite tarafından 21 Haziran 2018’de ihale kaldırıldı. 

24 Haziran seçimleri, 360 yurttaşımızın hayatından daha değerliydi! Sonra bakılsındı! 

***
Kapıkule-Halkalı demiryolu hattının 140 senelik bir tarihi var. Cumhuriyetin ilk yıllarında bir yük treni devrilmiş. Bunun dışında kayıtlarda altyapı ya da üstyapıdan dolayı meydana gelen bir tren kazası bulunmuyor. Modernizasyon çalışması yapılacağı gerekçesi ile 2014 Şubat ayında kapatılan hat, 2017’nin sonuna kadar kapalı kaldı. Bu dönem içinde altyapı, üstyapı revizyonlarının yapılmış olması gerekiyordu. Hep birlikte gördük. Kamusal denetimin dışına çıkartılan, “serbestleştirilen” uygulama çalışmaları 25 yurttaşımızın canına mal oldu! 

Çorlu-Sarılar Köyü mevkiinde yaşanan faciada da görüldüğü gibi, engebeli arazilere, kot farkının olduğu bölgelere inşa edilen menfez, kesit yetersizliğinden dolayı biriken yağmur suyunu akışa yönlendiremiyor ve menfezin üzerinden taşan su altyapıyı çökertiyor. 2014 senesinde yenilenme gerekçesi ile yolcu taşımacılığına kapatılan ve 3,5 sene sonra açılan bu hatta hiçbir altyapı yenilenmesi yapılmadığı görünüyor. Yenilenen üstyapı, menfezler üzerine dolgu malzemesi doldurularak yükseltilmiştir. Teknik açıdan uygun olmayan bu dolgu ise 7 ay içerisinde yağışlarla birlikte zarar görmüş ve ray altyapıları boşalmıştır.  Ray altyapısında rayları taşıyan travers ve traversleri taşıyan sağlam zemin üzerine kurulu balastlardan oluşması gereken altyapı, menfez tabanının taşınan sediment ile yükselmesiyle kesiti daralmış olan eski menfezlerin üzerinde kalmıştır. Aynı zamanda mevcut dere yatağının zaman içinde debisinin yükselmesi de mevcut menfezlerin yetersiz kalmasına sebep olmuştur. 

Yukarıda sayılan ihmaller zinciri, bu facianın bir kaza olmadığının kanıtı niteliğindedir. 

***

Gül yaprakları atıyorlardı. Asrın liderine attıkları sandıkları gül yaprakları bir diktatörün suratına yapışıyordu. O diktatör ki madenlerde, demiryollarında, karayollarında, plaza inşaatlarında, havaalanı inşaatlarında can veren emekçilerin kanı ile büyüyordu. 

Abıhayatı yudumluyorlardı. Asrın liderini izlerken mest olduklarını düşünüyorlar, fakat Beren bebeğin abıhayatını yudumluyorlardı. 

Vampircesine… 

Kemirircesine…

*https://www.abcgazetesi.com/guncel/tekirdagda-yasanan-tren-faciasi-ve-cengiz-insaat/haber-93350
 

DAHA FAZLA