Bereketin, kardeşliğin adı: Evvel Temmuz

Bereketin, kardeşliğin adı: Evvel Temmuz

Dört gün sürecek Geleneksel Evvel Temmuz Festivali açılışını yaptı.

İleri Haber

Hatay'da Samandağ ve Antakya'nın tanıtılması ve halkların birlikteliğini yaşatmak için düzenlenen Geleneksel Evvel Temmuz (Hasat Zamanı) Festivali bu akşam açılışını yaptı. 

Arap Alevi kültürünün bir parçasını oluşturan geleneksel Evvel Temmuz kutlamaları, 11 Temmuz’da başlayıp, 14 Temmuz’da sona erecek. Yoğun bir içeriğe sahip olan festival programında sergiler, belgeseller, konserler ve paneller yer aldı.

Samandağ Kalkındırma Derneği'yle Akdeniz Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından her yıl yapılan festivalde halklar “Hasatta bereket” diyerek buluşuluyor. Bu yıl 11-14 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen festival programında çok sayıda konser, söyleşi, panel, sergi, tiyatro oyunu ve yarışmalar yer alacak.

Festivalde ayrıca milletvekilleri Barış Atay, Tülay Hatimoğulları ve Yıldırım Kaya'nın katışacağı, “2018 Seçim Sonuçları, Sol Siyaset ve Yeni Sistem” başlıklı bir panel düzenlenecek.

EVVEL TEMUZ NEDİR?

Festivalin adını aldığı Evvel Temmuz'un hikayesi ise şöyle: Miladi Takvim’e göre Temmuz ayının 14’ü, Rumi Takvim’e göre ayın 1’i oluyor. “Bir” Arapçada “evvel” diye ifade ediliyor. Bu nedenle 14 Temmuz, Türkiye’de yaşayan Arap Alevilerin inanışlarına göre “Evvel Temmuz” olarak kabul ediliyor. Tarihi 4000 yıl öncesine kadar uzandığı söylenen Evvel Temmuz, çok tanrılı dinler döneminde hasadın yapıldığı ve bir sonraki hasat döneminin bereketli geçmesi için bereket tanrısı Temmuz’a kurbanların adandığı gün. Tek tanrılı dinlere geçişten sonra, bu gelenek Arap Alevi coğrafyasında devam ediyor.

 

DAHA FAZLA