Benzin, motorin ve LPG'ye zam

Benzin, motorin ve LPG'ye zam

Akaryakıta bugünden itibaren ÖTV zammı geldi. Benzin ve motorinde pompa fiyatı yüzde 9 artacak. Buna göre benzin 50 kuruş, motorin 45 kuruş ve LPG de 30 kuruş zamlandı.

Akaryakıt fiyatlarına bugünden itibaren ÖTV zammı geldi. Benzin ve motorinde pompa fiyatı yüzde 9 artacak. Böylelikle benzinin litre fiyayı 50 kuruş, motorinin litre fiyatı 45 kuruş ve LPG'nin litre fiyatı da 30 kuruş zamlandı.

Yeni fiyatlara göre İstanbul'da benzinin litresi 6.75 TL, motorinin litresi 6.15 TL, LPG'nin litresi ise 3.75 TL civarından satılacak.

Akaryakıt fiyatlarındaki eşel mobil sistem ise devam edecek. ÖTV'ye yapılan bu zamdan sonra fiyatlarda meydana gelecek değişiklikler pompaya yansıtılmamaya devam edecek.

Hatırlanacağı üzere Mayıs ayında akaryakıt üzerinden alınan ÖTV’de eşel mobil sistemine geçilmiş ve Maliye Eski Bakanı Naci Ağbal yaptığı açıklamada sistemi şöyle anlatmıştı; "Bu sistemle petrol fiyatlarında ve kurda meydana gelebilecek değişimler karşısında vergi miktarları, değişimin yönüne bağlı olarak ters orantılı çalışacak. Herhangi bir şekilde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurları yukarı giderse ve bu nedenle akaryakıta zam yapılması gerekirse bu miktar kadar vergi indirimi gerçekleştirilecek."

Habertürk’ün aktardığına göre EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, 5 Ağustos itibarıyla eşel mobil sisteminin başlangıcından bu yana devletin 1 milyar 750 milyon liralık vergiden feragat ettiğini söylemişti.

Akaryakıt fiyatlarında son olarak 13 Ağustos tarihinde benzine 46, motorine 58 kuruş, LPG'de 37 kuruş zam yapılmış ancak artış ÖTV'den karşılandığı için pompa fiyatlarına yansıtılmamıştı.

ÖTV NEDİR? 

ÖTV yani; Özel Tüketim Vergisi, belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir. Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amacın, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlama için olduğu belirtiliyor. ÖTV’ye giren başlıca eşyalar arasında otomobil, motosiklet, tır, kamyon ve benzeri motorlu araçlar, mücevher, elmas yahut buna benzer başka değerli takılar, tüfek, tabanca gibi silahlar başlıca ÖTV uygulamasına dâhil olan vergiden sorumlu gayrimenkul yatırımlara örnek olarak değerlendirilebilir.

ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. ÖTV aslında, 1950'li yıllardan başlayarak uzun yıllar uygulanan 'İstihsal Vergisi'nden başka bir şey değildir. Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler.

DAHA FAZLA