Belediye Başkanı: Patlama olursa az insan ölsün diye burası seçildi

Belediye Başkanı: Patlama olursa az insan ölsün diye burası seçildi

Sinop’ta itirazlara aldırış edilmeden yapılan santral için ağaç katliamı başlarken, Belediye Başkanı “Patlama olursa az insan ölsün diye burası seçildi” şeklinde çarpıcı ifadelerde bulundu.

İleri Haber

Sinop’ta halkın ve çevre örgütlerinin yaptığı eylemlere ve itirazlara rağmen yapılan nükleer santral projesi için ağaç katliamı başladı. Geniş bir ormanlık alanın yok edildiği katliam projesi için, belediye başkanı Sinop’un özel olarak seçildiğini açıkladı.

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’e konuşan belediye başkanı, “Az insan ölsün diye burası seçildi” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en kuzey ucu olan Sinop İnceburun'da, halkın tüm çabalarına rağmen nükleer santralin ayak sesleri koca bir ormanı yok etti. Belediye Başkanı Baki Ergül, “Patlama olursa az insan ölsün diye Sinop seçildi” dedi.

Öztürk’ün katliam projesiyle ilgili yazısındaki ilgili kısım şöyle:

“Türkiye'de, trafik sinyalizasyon lambalarının bulunmadığı, buna rağmen trafiğin tıkır tıkır işlediği, yayaların yola korkusuzca adım attığı Sinop için “Güneşin denizde doğup, denizde battığı tek il” de denir. Musluk suyunu gönül rahatlığıyla içer, gezi tekneleri tarihi cezaevinin önünden geçerken mutlaka “Aldırma gönül aldırma” türküsünü çalar, sahile yanaşacağı zaman da “İzmir marşı” hep birlikte söylenir. Sinoplular memleketleri için “Mutlu insanlar şehri” diyor.

Sinop önümüzdeki dönemin her halde en sorunlu kenti olacak. Bunun sesleri, Türkiye'nin en Kuzey ucu olan İnceburun'dan geldi. Ormanlar yok ediliyor. Yurtdışında gelen ekipler zaman zaman karavanlarda çalışıyor. O cennet yöreye nükleer santral yapılması için çalışmalar yürütülüyor. Sinop il merkezine 14 kilometre uzaklıkta kurulması planlanan nükleer santralin orman talanıyla başlayan görüntüleri gerçekten yürek yakıyor. Karada bunlar yaşanırken, Karadeniz'in balığı da bitiyor.

REFERANDUM ÇAĞRISI

CHP'li Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, nükleer santralin yurdun cennet köşesine yapılmasına isyan etti ve şu öneride bulundu: “Sinop'ta

nükleer santrali istemiyoruz. Referandum gerçekleştirilsin.”

SANTRALİ JAPONLAR YAPACAK

Sinop'un 8 ilçesi var. Sinop il merkezi ile Gerze, Erfelek ve Dikmen ilçelerinde CHP'li başkanlar var. İki dönemdir Sinop Belediye Başkanlığı görevini yürüten, kamuoyu araştırmalarında oy oranı hayli yüksek gözüken Belediye Başkanı Baki Ergül, niçin Sinop'a nükleer santral yapılmak istendiğine ilişkin önemli bir iddiada bulunuyor. İşte Ergül'ün Sözcü’ye yaptığı açıklama:

“Sinop'ta, nükleer santrali Japonya yapacak. Japonya'nın enerjisinin yüzde 26'sı nükleer santrallerden elde ediliyor. 46 santral var. Bunların kapatılıp kapatılmaması konusunda referanduma gidilecek. Bizde de yapılmadan, nükleer santral yapılıp yapılmaması konusunda referandum gerçekleştirilsin. Nükleer santrali illa ki yurdun cennet köşesine, deniz kenarına yapmak zorunda değilsiniz.

NEDEN BU İL SEÇİLDİ?: ‘PATLAMA OLURSA AZ İNSAN ÖLSÜN DİYE’

Sinop'un yüzde 60'ı ormandır. Türkiye'de ise bu oran yüzde 29'dur. Nükleer santralin Sinop'ta yapılmak istenmesinin tek nedeni Türkiye'de kilometre kareye 90 kişi düşerken, Sinop'ta ise bu oran 30'dur. Eğer, nükleer santralde bir patlama yaşanırsa daha az insan ölsün düşüncesiyle Sinop seçildi. Allahın özene‐bezene yarattığı Sinop'ta, ormanlarımız kesiliyor. Nükleer santral için topoğrafik, jeolojik faaliyetler ara ara yapılıyor.” Cennetin içinde, cehennemi kuruyorlar. Gelişmekte olan turizm de bitecek. Santralin yapılacağı İnceburun, Türkiye'nin en kuzeyi olması, deniz fenerinin bulunması nedeniyle de gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği bir yer. Yolun bir tarafında kesilmiş ormanlar, bir tarafında ise kesilecek ormanları insanlar gördükçe, kahroluyor.

HER EVDE KANSER HASTASI

Çernobil nükleer santralinin patlamasından sonra Karadeniz'de kanser hastalığının yayıldığı uzmanlar tarafından da sıkça dillendiriliyor. Belediye Başkanı Baki Ergül de, “İddia ediyorum: Karadeniz'de hemen her evde bir kanser hastası var. Hopa'dan, İğneada'ya kadar her tarafta araştırma yapılsın. Görülecektir ki her evde kanser hastası var. Bunlar birden olmuyor. Sinop il merkezine 14 kilometre uzaklıkta yapılacak olan nükleer santrale, Sinop olarak ‘hayır, hayır, hayır' diye haykırıyoruz” diyor.

DAHA FAZLA