'BDDK bankaları toplantıya çağırdı' iddiasına yalanlama

'BDDK bankaları toplantıya çağırdı' iddiasına yalanlama

TBB, FKB ve BDDK, uluslararası haber ajansı Bloomberg’in, BDDK’nın bankaların döviz talebini karşılamakta yaşadığı sorunlar nedeniyle ‘acil durum toplantısı’ düzenleyeceği yönündeki haberi yalanladı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Finansal Kurumlar Birliği (FKB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK); uluslararası haber ajansı Bloomberg’in, BDDK’nın bankaların döviz talebini karşılamakta yaşadığı sorunlar nedeniyle ‘acil durum toplantısı’ düzenleyeceği yönündeki haberi yalanladı.

BDKK'nin internet sitesinde yer alan basın açıklamasında, "Bugün bazı basın yayın organlarında Kurumumuzun bankalarla bir toplantı tertip ettiğine ilişkin bir kısım haberler yayınlanmıştır. Kurumumuzun bankalarla bugün herhangi bir toplantısı bulunmamaktadır. Bu nevi asılsız haber yapanlar hakkında da ilgili mevzuat çerçevesinde yasal yollara başvurulacaktır" denildi.

Bloomberg haber ajansı, dün akşam yayınladığı bir haberde, Türk lirasının tarihin en sert değer kayıplarından birini yaşaması ve tüm zamanların en düşük düzeyine inmesinin ardından bankaları bugün olağanüstü toplantıya çağırdığını bildirdi.

BLOOMBERG: TOPLANTIYI 4 KİŞİ TEYİT ETTİ

Ajansın internet sitesinde Benjamin Harvey, Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç imzasıyla yayımlanan haberde, konuyla ilgili bilgi sahibi dört kişinin BDDK'nın bankaları olağanüstü toplantıya çağırdığı bilgisini teyit ettiği belirtildi.

Bankaların döviz talebini karşılamakta zorlandığının aktarıldığı haberde şu ifadelere yer verildi:

"Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi üç kişinin aktardığına göre; BBDK, Cuma günü bankalardan, bugün yapılacak olan olağanüstü toplantıda değerlendirilmek üzere faiz ve kur şokunun etkisine dair bir çalışma yapmalarını istedi. Üç kişi ayrıca, toplantıda ülkedeki likidite durumunun da ele alınacağını söyledi.

Adının açıklanmaması şartıyla konuşan diğer bankacılar da kamuoyunda krizi savuşturmak amacıyla sermaye kontrolü gibi önlemler alınabileceği yönünde kaygılar bulunduğuna dikkat çekerek, döviz talebinin arttığını teyit etti. Türkiye hükümeti, defalarca sermaye kontrolü uygulamalarına gitmeyeceğini söyledi.

Bir kişinin verdiği bilgiye göre, bazı bankalar müşterilerden gelen talebi karşılamak için yurt dışından nakit döviz getirmek zorunda kaldı. Aynı kişi, Türk bankalarının uluslararası bankalara elektronik döviz transferi yaptığını ve daha sonra bunun nakit para olarak fiziken Türkiye'ye taşınması için de prim ödediklerini belirtti."

DAHA FAZLA