Barış imzacısı akademisyenler: 'Haklarımızı geri verin'
AYM'nin, barış imzacısı akademisyenler hakkında ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermesinin ardından ihraç edilen akademisyenler "Haklarımızı geri verin" dedi.
“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladıkları için “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılan, aralarında Prof. Dr. Füsun Üstel’in de bulunduğu 10 akademisye hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM); ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermesinin ardından gözler imzacı akademisyenlere çevrildi.
AYM’nin haklarında ihlal kararı verdiği akademisyenler, imzacı oldukları için çok ağır bedeller ödediklerini, AYM kararının sevindirici olduğunu ancak akademisyenlerin yaşadığı hak ihlallerine karşın atılması gereken daha çok adım olduğunu vurguladılar.
'AYM KARARINI ÖĞRENDİĞİMDE GÖZYAŞLARINA BOĞULDUM'
Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen ve AYM’nin hak ihlali kararı verdiği isimler arasında yer alan imzacı akademisyen Canan Özbey, AYM kararını öğrendiğinde gözyaşlarına boğulduğunu belirterek, “Hiçbir suçumuz yokken, yasaya göre hiçbir kabahatimiz olmamasına rağmen, güzel bir şey istediğimiz için çok büyük bedeller ödedik. Maddi, manevi çok ağır bir süreçti. Çok yıprandık. Yaşanan bu ağır süreçte yaşamlarıyla bedel ödeyenler oldu. İntihar edenler oldu. Türkiye’nin geleceği için çok ağır bir tablo” dedi.
'BİR YOL AÇILDI'
Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden ihraç edilen ve AYM’nin hak ihlali kararı verdiği isimler arasında yer alan imzacı akademisyen Dr. Ece Öztan ise AYM’nin verdiği karara çok sevindiğini belirterek, adaletin bir zerresinin bile insanlara çok iyi geldiğini ifade etti. Öztan, şunları söyledi:
“AYM’nin önünde bekleyen bir dosyam daha var. Doçentlik hakkımın elimden alınmasına dair. Şu an o dosyanın da yolunun açılacağını düşünüyorum. AYM 3.5 yıl süren hukuki ve fiili karamsar havayı açacak bir kilit gösterdi. Bunun arkasına hukuka uygun bir rejim kurulacaksa arkası gelecektir. Bu süreç zaman alacaktır. 3 yıllık süreçte ağır şeyler yaşandı. En azından şu an da ifade özgürlüğünün bir kez bile olsa mahkemelerde telaffuz edilmesi bana iyi geldi. Herkes kördü... Bir yol açıldığı için mutluyum. Umarım yerel mahkeme hukuka uygun davranır ve AYM kararını uygular. Yolumuz uzun. Daha büyük hukuk mücadelelerimiz olacak. Tüm gaspedilen haklarımızın hesabını soracağız.”
'MESLEĞE İADE EDİLECEK MİYİZ?'
Barış Bildirisi’ne imza attığı için Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Ceren Akçabay ise AYM’nin kararına şaşırdığını belirtti. Akçabay, şunları söyledi:
“Halihazırda AYM’nin karar verdiği dosya sayısı 10, ama yüzlerce kişiden bahsediyoruz. AYM’nin emsal kararı uygulanacak mı? Yerel mahkeme AYM kararı doğrultusunda beraat verecek mi? AYM önündeki dosyaları hızla karara bağlayacak mı? OHAL Komisyonu çok uzun zaman geçmesine rağmen başvurumuza cevap vermedi. Mesleğe iade edilecek miyiz? Bu hak ihlalleri ne kadar sürecek? Maddi manevi yaşadığımız zararlar tazmin edilecek mi?”
'YEREL MAHKEMENİN AYM KARARINA NE KADAR RİAYET EDECEĞİ ÖNEMLİ'
Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre, Marmara Üniversitesİ İletişim Fakültesi’nden ihraç edilen Dr. Utku Uraz Aydın da AYM’nin verdiği kararın önemli bir gelişme olduğunu, ancak yaşanan hak kayıplarını ortadan kaldırmadığını söyledi. Verilen kararın iktidar blokunda yaşanan çözülmelerin emarelerinden biri olduğunu aktaran Aydın, yerel mahkemenin AYM’nin kararına ne kadar riayet edeceği konusunun önemli olduğunu söyledi.