Barış Atay serbest bırakıldı

Barış Atay serbest bırakıldı

Gözaltına alınan sanatçı Barış Atay serbest bırakıldı.

İleri Haber

Sanatçı Barış Atay bu sabah saat 06.00’da evine gelen polisler tarafından gözaltına alınmıştı.


'HALKA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR ÖZÜRLE GEÇİŞTİRİLEMEZ'

Serbest kalan sanatçı Barış Atay İleri Haber'e açıklamalarda bulundu. Atay, "Bir manipülasyon sonucu gözaltına alındım. Bazı basın mensuplarının nasıl bir tetikçiye döndüğüne de tüm çıplaklığıyla Türkiye tanık oldu. Ama ben şunu tekrar ediyorum, bir işçiye, halka  karşı işlenen suçlar özürle geçiştirilemez. Yargılanmak zorundalar ve peşlerini bırakmayacağız. Durumum iyi, tüm dostlara, yoldaşlara, desteğini esirgemeyen herkese selamlar." ifadelerini kullandı.

Güncelleme 23.35

Avukat Efkan Bolaç Twitter hesabından Barış Atay'ın serbest bırakılacağını duyurdu. Bolaç'ın mesajı şöyle:

"Barış atay serbest bırakılıyor. Az önce emniyetten aradılar barışı almaya gidiyorum. Dayanışma her şeydir bu unutulmasın.."

Güncelleme 17.00

Avukat Efkan Bolaç sosyal meday hesabından, "Savcı Barış Atay'ın telefonunu incelemek üzere emniyete teslim etti. Barış bu geceyi emniyette geçirecek" dedi.

Güncelleme 15.25

Emniyette ifadesi alınan Barış Atay savcılığa sevk edildi.

TCK 213. Madde kapsamında emniyet ifadesi alınan Barış atay’a kişisel Twitter hesabından atılan iki tweet soruldu.

Söz konusu tweetlerden biri Ahmet Hakan’ın da köşe yazısında hedef gösterdiği şu tweet oldu:

“Hepiniz ağlayarak özür dileyeceksiniz. O gün geldiğinde; affedeni, acıyanı, yargılamaktan vazgeçeni de unutmayacağız! Yok öyle “torunlarla emeklilik, hepimiz kardeşiz, kavga istemiyoruz” falan.Her şey yeni başlıyor. Bu ülkeye, insanına yaptıklarınızın hesabını vereceksiniz!”

Atay atmış olduğu bu tweetle ilgili ifadesinde şöyle konuştu:

“Buradaki kastım hukuk devletinde suçluların yargılanacağına olan inancımdan dolayı özürle suçluların kurtulamayacağı, bu anlamda da kastettiğim kişi Yusuf Yerkel’dir”

Atay’a sorulan diğer tweet ise geçmişe ait Afrin konulu bir tweet oldu.

Atay’a geçmişte atmış olduğu “Afrin; Suriye halkınındır. Uzattığınız #ZeytinDalı değil savaş baltasıdır. Dış politikada 7 yıldır sonuçları düşünülmeden yapılan bu hamleler, hamasi laflar, RTE ve AKPnin iktidarı kurtarma çabasından başka bir şey değildir.”  Tweeti soruldu.

Atay ise verdiği yanıtta şunları söyledi:

"Afrin coğrafya olarak Suriye sınırındadır dolayısıyla Suriye halkının kendi meselesidir. AKP iktidarının 7 yıldır uyguladığı Suriye politikasının ülkemize zarar verdiğini düşünüyorum. Söylemim de bu anlamda bir eleştiridir” 

GÖZALTI GEREKÇESİ BELLİ OLDU

Güncelleme 13.00

Vatan Emniyet'te bulunan avukat İsmail Demirci Barış Atay hakkında verilen gözaltı kararında suçlamanın yer almadığını belirtti.

Demirci gerekçenin kararda açıkça yazılmamasına rağmen dosyanın içeriğinde Atay'ın attığı tweet nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla savcının re'sen başlatmış olduğu soruşturma sonucunda gözaltına alındığını açıkladı.

Güncelleme 11.40

Bolaç’ın verdiği bilgiye göre, sabaha karşı Atay’ın kapısını çalan polisler, “bir tweet’le ilgili hakkında gözaltı kararı olduğunu” söyledi.

Soruşturmanın detaylarına ilgili Atay ya da avukatına başka bilgi verilmedi.

Oyuncular Sendikası da “Gözaltına alınan üyemiz Barış Atay’ın durumunu yerinde takip ediyoruz ve gerekçeli kararı bekliyoruz. Sürecin takipçisiyiz" açıklaması yaptı.



Güncelleme 11.30

Bianet'te yer alan habere göre Atay, Avukatı Efkan Bolaç aracılığıyla ilettiği mesajında “Ahmet Hakan’ın talimatı yerine ulaşmış” dedi.


Güncelleme 09.40

Atay’ın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı bildirildi. DHA’nın geçtiği bilgiye göre, Atay'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle gözaltına alındığı öne sürüldü. Atay ifadesi alınmak üzere Vatan Caddesi'ndeki Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.


İleri Haber'in ulaştığı Atay'ın avukatı Efkan Bolaç, sanatçının gözaltına alınma nedenine ilişkin bilgi verilmediğini belirtirken, Güvenlik Şube'ye götürüldüğünü bildirdi.

Bolaç, Twitter hesabından da “Nihayet Barış Atay’ı gözaltına aldırmayı başardılar. Birilerine yargılanacaksın demek veya affetmiyorum demek ne zamandır suç oldu?” şeklinde tepki gösterdi.

[ih2]

İLERİ HATIRLATIYOR

Muhalif ve aydın kimliğiyle bilinen sanatçı Baruş Atay aralarında Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’ın da bulunduğu yandaşlar tarafından günlerdir hedef gösteriliyordu. Ahmet Hakan da dünkü “Bu adama haddini bildirin” başlıklı köşe yazısında Atay’ı alenen hedef göstermiş, "Kestirip atın, haddini bildirin" ifadelerini kullanmıştı. Hakan'ın bu yazısının ardından Atay yaptığı yazılı açıklamada Ahmet Hakan’a “Halka karşı suç işleyen iktidar ve tüm diğerleri ağlayarak özür dileyecekler ama yine de yargılanacaklar. Sen de onlardan birisin Ahmet Hakan. Suçları unutmyacak ve affetmeyeceğiz” demişti.

Atay’ın bu açıklamasının ardından bu sabah evine yapılan baskınla gözaltına alınması dikkat çekti.

Öte yandan Atay’ı hedef gösteren Hakan’a sosyal medyada da çok sayıda yurttaş #AhmetHakanHaddiniBil etiketiyle tepki göstermiş, “Gazeteci yerine tetikçi yaz” ifadeleriyle Atay’a desteklerini belirtmişlerdi.

[ih3]