‘Babaları anlamak mümkün mü?’

‘Babaları anlamak mümkün mü?’

Durbaş, babasıyla vakit geçirmeyi seven ve babaları her zaman anlamanın mümkün olmadığını iddia eden sevimli bir erkek çocuğu ve çocuğuyla birçok şeyi paylaşan bir babanın yaşadığı güzel maceraları “Zuzu ile Babası”nda birbirinden farklı öyküler aracılığıyla bizlerle paylaşıyor.

Türkçe şiirin yaşayan önemli isimlerinden biri olan Refik Durbaş’ın Hep Kitap’tan çıkan yeni kitabı “Zuzu ile Babası” nisan ayında raflarda yerini aldı.

Durbaş, babasıyla vakit geçirmeyi seven ve babaları her zaman anlamanın mümkün olmadığını iddia eden sevimli bir erkek çocuğu ve çocuğuyla birçok şeyi paylaşan bir babanın yaşadığı güzel maceraları “Zuzu ile Babası”nda birbirinden farklı öyküler aracılığıyla bizlerle paylaşıyor. Sade, sıcacık ve öğretici yanları olan öyküler yedi yaş ve üstü çocuklar için hem kullanılan dilin kusursuzluğu hem de hayal gücünü geliştirmesi açısından çocukların dünyasına iyi bir kaynak olabilecek nitelikte.

Öykülerde Zuzu’nun yaptığı resimden hareketle kurduğu düşleri, babasıyla geçirdiği bir kahvaltı sabahını, bir kitap karakteriyle kurduğu özdeşimi, sosyal mesaj dolu bir böcek macerasını, yine babasıyla mutfakta geçirdikleri omlet vakasını, bir kuş göçünü izlemek gayreti peşine düşmelerini, bisikletiyle olan bir anısını, dünyanın birçok yerini gezen amcasının anlattığı masalları okuyoruz.

“Zuzu ile Babası”, Zuzu’nun gözüyle bir çocuğun çevresindekileri anlamaya çalışmasını çok güzel ifade ederek hem çocukların yolculuklarını keşfetmesini sağlayabilir hem de ebeveynlerin kendi davranışlarına çocukların nasıl tepkiler verdiklerini anlamasını kolaylaştırabilir. Bu sıcacık kitabı bütün çocuklara ve yetişkinlere tavsiye ederim. İyi okumalar.

“Fırtınanın ruhu ne amca?”

“Kızılderililerde canlı cansız her varlığın bir ruhu vardır. Mesela ırmağın ruhu su, dağın ruhu topraktır. Fırtınanın ruhu da sestir.”


KÜNYE: Zuzu ile Babası, Refik Durbaş, resimleyen: Çağrı Odabaşı, Hep Kitap, Nisan 2018, 62 sayfa.

DAHA FAZLA