AYM, İranlı mültecilerin tedbir durdurma talebini reddetti

AYM, İranlı mültecilerin tedbir durdurma talebini reddetti

AYM’nin tedbir durdurma talebini reddetmesi üzerine İranlı mültecilerin sınır dışı edilmesinin önünde hiçbir engel kalmadı.

İzel Sezer - @izelsezer

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir gece yarısı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasına karşı 20 Mart 2021’de Denizli’de bu kararı protesto etmek üzere yapılan basın açıklamasına katılan İranlı 4 mülteci hakkında Denizli Valiliği tarafından sınır dışı kararı verildi. Mültecilerin yargılama boyunca sınır dışı edilmelerinin önünde bir engel oluşturması için yapılan tedbir durdurma başvurusu ise Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedildi.

Denizli’deki Çınar Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına katılan Esmaeil Fattahi, Zeinab Sahafi, Leili Faraji ile eyleme katılmayan Mohammad Pourakbari Kermani, 5 Nisan 2021’de gözaltına alındı. Mülteciler, 6 Nisan'da sınır dışı kararı ile Aydın Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi ve bir ay burada tutulduktan sonra Fattahi, Sahafi ve Faraji farklı şehirlere sürüldü.

Denizli İdare Mahkemesi, Fattahi, Sahafi, Faraji ve Kermani’nin itirazını 31 Aralık 2021’de oy birliğiyle reddetti. Daha sonra İranlı mülteciler, yargılama boyunca sınır dışı edilmelerinin önünde bir engel oluşturması için AYM’ye tedbir durdurma başvurusu yaptı. AYM Fattahi, Sahafi ve Faraji hakkında yapılan başvuruyu reddederken Kermani’nin başvurusunun sonucunu ise henüz tebliğ etmedi.

Mültecilerden Esmaeil Fattahi ve mültecilerin avukatı Av. Hayriye Buse Bergamalı, AYM’nin ret kararını İleri Haber’e değerlendirdi.

’TAMAMEN HUKUKSUZ VE SİYASİ BİR KARAR’

Bu kararı tamamen hukuksuz ve siyasi bir karar olarak gördüğünü söyleyen Fattahi, bir insan hakları aktivisti olarak temel ve Anayasal haklarını kullandığını, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasının ardından bir insani görev olarak, barışçıl ve izinli bir eyleme katıldığını ve bunun için kamu düzenini bozma suçlamasıyla hakkında sınır dışı kararı çıktığını söyledi.

‘CENEVRE SÖZLEŞMESİ’NİN VE İNSAN HAKLARININ İHLALİ’

¨Şartlı mülteci statüsünde olduğum için sınır dışı kararını ve tedbir durdurma başvurusunun reddedilmesi Cenevre Sözleşmesi’nin ve insan haklarının ihlalidir¨ diyen Fattahi, ¨Türkiye Anayasasında bile toplantı ve gösteri özgürlüğü var. Ben hiçbir suç işlemedim. Emniyet bizden intikam almak istiyor. Bu haksız ve adaletsiz sınır dışı kararına karşı direndiğimiz ve buna dair faaliyet yürüttüğümüz için bize böyle davranılıyor¨ ifadelerini kullandı.

SINIR DIŞI EDİLMELERİNİN ÖNÜNDE HİÇBİR ENGEL YOK

Şu anda sınır dışı edilmelerinin önünde hiçbir yasal engel olmadığını ve her an sınır dışı edilebileceklerini söyleyen Fattahi, ¨Eğer kendi ülkemize gönderilirsek ağır cezalara, işkencelere ve hapis cezalarına maruz kalacağız çünkü Türkiye’de de İran’daki insan hakları ihlallerini eleştirdik ve cezaevlerinde olan işkenceleri açığa çıkardık. Uluslararası medyada bu konuda yazılarım var. İran’dan çıkmadan önce de açık siyasi dosyam vardı. Eğer geri gönderilirsek ağır baskılara maruz kalacağız¨ şeklinde konuştu.

‘İŞKENCE VE İDAM CEZASIYLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ’

Geçen senelerde buradan İran’a gönderilen siyasi mültecilerin İran İstihbarat Teşkilatı tarafından işkencelere maruz kaldığını ve şu anda da İran’daki cezaevlerinde idam cezasıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Fattahi, bunun kendilerinin başına da gelebileceğini ekledi.

‘KARARLAR TAMAMEN KOPYALA-YAPIŞTIR OLARAK ALINIYOR’

Av. Bergamalı ise şu anda tedbir olmadığı için mültecilerin yargılama boyunca sınır dışı edilmelerinin önünde herhangi bir engel olmadığını söyledi ve ekledi:

¨Fattahi, Sahafi ve Faraji hakkındaki karar tebliğ edildi fakat eyleme katılmayan Kermani hakkında da aynı kararın çıkacağını düşünüyoruz. Bu kararlar tamamen kopyala yapıştır olarak alınıyor.¨

DAHA FAZLA