Avustralya'da son 2 yılda yaşanan dev yangınlar 3 milyar hayvanı etkiledi
Avustralya'da son iki yılda gerçekleşen dev orman yangınları, yaklaşık 3 milyar hayvanın hayatını etkilerken; bilim insanları bu yangınları ''modern tarihin en büyük doğal yaşam felaketlerinden biri'' olarak değerlendirdi.
Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre Avustralya'da 2019 ve 2020'de gerçekleşen dev orman yangınları, yaklaşık 3 milyar hayvanın hayatını etkiledi.
The Guardian'ın ulaştığı verilere göre, Avustralya kıtası çevresinde son iki yılda yaşanan yangınlar 143 milyon memeliyi, 180 milyon kuşu, 51 milyon kurbağayı ve yaklaşık 2.5 milyar sürüngeni etkiledi. Yangınlar nedeniyle bütün hayvanlar ölmese de bilim insanları hayvanların açlık, susuzluk, yerinden olma gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.
'MODERN TARİHİN EN BÜYÜK DOĞAL YAŞAM FELAKETİ'
Avustralya'daki yangınların hayvanlar üzerindeki etkisini 5 kurumdan 10 bilim insanı inceledi. Dünya Doğayı Koruma Vakfı Avustralya Yöneticisi Dermot O'Gorman, rapora ilişkin "Yakın hafızada dünyanın başka bir yerinde bu kadar hayvanı öldüren ya da yerinden eden bir olayı hatırlamak zor. Bu modern tarihin en büyük doğal yaşam felaketlerinden biri" dedi.
Hazırlanan rapor, Avustralya'nın biyoçeşitliliğini ciddi anlamda kaybetme riski taşıdığını ortaya koydu. Raporda yasaların şu an gelecekteki çevre felaketlerine karşı yeterince önlem almadığı belirtildi.
'KOALA ÖLÜMLERİNDEN ÇOK DAHA FAZLASI'
Sydney Üniversitesi'nden ekoloji profesörü Chris Dickman, yangınların yarattığı felaketin kamuoyuna yansıyan koala ölümlerinden çok daha fazlası olduğunu söyledi.
Avustralyalı bilim insanları 1980'den beri atmosferde artan sera gazının orman yangını riskini arttırdığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Mart ayında yayımlanan bir analiz, sıcak ve kuru havanın Avustralya'daki dev yangınlarda rol oynadığını ortaya koymuştu.