Atay, enkazların akıbetini Kurum'a sordu
TİP Genel Başkan Yardımcısı Atay, depremlerin ardından ortaya çıkan enkaz ve atıkların akıbetini, Bakan Kurum’a sordu.
İleri Haber
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
"6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremde başta Hatay ve Kahramanmaraş olmak üzere yaşanan büyük yıkım sonrası ortaya çıkan enkazın kaldırılması, taşınması ve dökülmesi hem çevre ve halk sağlığı hem de hukuki açısından önem arz etmektedir" ifadelerine yer verilen önergede, gerekli önlemlerin alınıp alınmadığına ilişkin sorular yöneltildi.
Asbest tehlikesinden ekolojik yıkıma, işçi sağlığından enkaz kaldırılmasına yönelik ihalere kadar birçok noktaya değinilen soru önergesinde, Bakan Murat Kurum'dan bilgi talep edildi.
'İNŞAAT MALZEMELERİ VE YIKINTILARIN RESMİ DÖKÜM SAHASI NERESİ?'
Önergede, Kurum'a yöneltilen sorular şöyle:
1-) Deprem sonrası inşaat ve yıkıntı atıklarının taşınması ve bertaraf edilmesi için mevzuatımızda yer alan Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği (18.04.2004 RG25406), Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik (25.01.2013 RG: 28539), Tozla Mücadele Yönetmeliği (05.10.2013 RG: 28812), Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmeliklere (13.10.2021 RG 31627) uyulmakta mıdır? Uygunluk denetimleri gerçekleştirilmekte midir?
2-) Depremin ardından bugüne kadar çıkan milyonlarca ton beton, tuğla, kiremit, ahşap, metal aksam vb. inşaat malzemeleri ile diğer yıkıntı atıklarına ilişkin resmi döküm sahaları nerelerde yer almaktadır?
3-) Söz konusu hafriyat işlerine ilişkin kamu ihale yapılmış mıdır? Yapılan ihaleye hangi şirketler katılmıştır? Bu faaliyetin kamuya maliyeti ne kadardır?
4-) Hatay’da, yıkılan binaların molozlarının ayrıştırılmadan sahra hastanesi, çadır kent, zeytinlik ve Mileyha Kuş Cenneti yakınlarına atıldığı ortaya çıkmış olup resmi döküm sahaları dışındaki alanlara hafriyat dökümüne ilişkin cezai işlem yapılmış mıdır?
5-) Katı atıkların depolanmasına ilişkin planlama yapılmış mıdır?
'DEPREM BÖLGESİNDEKİ ASBEST ORANINA İLİŞKİN ARAŞTIRMA YAPILDI MI?'
6-) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğine ilişkin planlama yapılmış mıdır? İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kapsamında çalıştırılan uzman sayısı kaçtır?
7-) Hafriyat dökümüne ilişkin denetimler kapsamında görevlendirilen bilirkişi sayısı kaçtır?
8-) Kamu tarafından deprem bölgesinde il il çalıştırılan işçi sayısı ve kullanılan iş makinası sayısı kaçtır?
9-) Deprem bölgesindeki asbest oranına ilişkin araştırma ve bilgilendirme yapılmış mıdır?
10-) İçme ve kullanma sularına ilişkin laboratuvar sonuçları yayınlanmakta mıdır?