Asistan hekimler isyanda: ‘Eşit işe eşit ücret istiyoruz’

Asistan hekimler isyanda: ‘Eşit işe eşit ücret istiyoruz’

Basın açıklaması yapan asistan hekimler, Sağlı Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nde düzenleme talep etti.

Sağlık emekçilerinin ücretlerinde artış sağlayan “Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin” kapsamı dışında kalan asistan hekimler, bugün birçok ilde eş zamanlı basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdi. Asistan hekimler, talepleri yerine getirilmediği takdirde iş bırakma eylemi yapacaklarının altını çizdi.

Resmi Gazete'de 12 Ağustos tarihinde yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile sağlık emekçilerinin ücretlerinde bir artış yaşanmış, ancak üniversite bünyesinde çalışan asistan hekimler kapsam dışı bırakılmıştı. Asistan hekimler, birçok ilde eş zamanlı basın açıklaması düzenleyerek duruma tepki gösterdi.

‘DÜZENLEMELER, CİDDİ EŞİTSİZLİKER YARATMAKTADIR’

İstanbul'da da Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakültelerinde görevli asistan hekimler saat 12:30'da bir araya geldi. Psikiyatri asistanı Osman Demirci, asistan hekimler adına basın açıklamasını okudu.

Açıklamada öne çıkan detaylar şöyle:

“Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile, ek ödemeler üzerinden bir gelir artışı sağlanmıştır. Ancak yapılan bu düzenlemeler, öncekiler gibi branşlar, hastaneler, kadrolar arası ciddi eşitsizlikler yaratmaktadır.

‘İKİ KATTAN FAZLA GELİR FARKI’

Mevcut durum sonucunda Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan hekimler ile üniversite hastanelerinde çalışan hekimler arasında, aynı işi yapmalarına rağmen iki kattan daha fazla gelir farkı oluşmuştur. Bu sorunun en kısa sürede çözülmemesi halinde Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda üniversitelerin tercih edilirliğinin düşeceğini ve şu an çalışmakta olan hekimlerin istifa edeceğini tahmin etmek zor değildir.

‘SİSTEM, KÂRLILIK ÜZERİNDEN ÖDEME YAPIYOR’

Yönetmelik değişmezse hekimler, önümüzdeki dönemde bilimsel araştırmayı, halk sağlığını, tıp eğitimini önceleyen bölümleri tercih etmeyecek, en çok teşvik kazanabileceği bölümleri tercih edecektir. Branşları ve hekimleri yarışa sokup kârlılık üzerinden ödeme yapan bu sistem yerine, gerçek anlamıyla performansa dayalı olmayan bir sistem talep ediyoruz.

‘HEKİMLERİN BÖLÜNME ÇABASINA PRİM VERMEYECEĞİZ’

Aylardır müjde şeklinde duyurulan iyileştirmelerin hayata geçirilmesi konusunda da hâlâ tatmin edici uygulamalar yapılmamıştır. Etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmamış, güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları oluşturulmamış, özlük haklarımızda yeterli iyileştirmeler yapılmamıştır. Gelinen noktada, asistan hekimler olarak, 36 saat mesaiye, beş dakikada hasta bakma dayatmasına, yoğun çalışma koşulları sebebiyle tıpta uzmanlık eğitimine ayrılan sürelerin yetersizliğine, sağlık çalışanlarına yönelik devam eden şiddete karşı ortak mücadele ederken hak ettiğimiz gelir talebimize cevap olduğu iddia eden yeni yönetmelikle hekimlerin bölünme çabasına prim vermeyeceğimizi bildiririz.

‘HAK ARAYIŞIMIZI DAHA GÜR SESLE YAPACAĞIZ’

Yönetmelikle birlikte ek ödeme kapsamı dışında kalan üniversitelerin tıp ve diş hekimliği asistan, yan dal asistan ve uzman hekimleri olarak, ortaya çıkan adaletsizliğin ortadan kaldırılarak hepimiz için insanca yaşamamıza yetecek, güvencemize katkı sunacak gerçek ve emekliliğe yansıyan bir ücret artışı talebimizin takipçisi olacağımızı, bununla birlikte asgari ücretin altında ücretlerle çalışan yabancı uyruklu asistan hekim meslektaşlarımızın hakları da dâhil diğer bütün özlük haklarımızı alma yolunda mücadele edeceğimizi, 15 Eylül 2022 tarihine kadar tatmin edici düzenlemeler YÖK/SBA/yabancı uyruklu asistan hekim gibi ayrımlara gidilmeden uygulamaya geçirilmezse bu tarihten sonra Türkiye’nin dört bir yanında iş bırakma eylemleri dahil hak arayışlarımızı daha gür sesle yapacağımızı bildiririz. Üniversite bünyesinde görevli asistan hekimlerin ek ödemeden yararlanabilmesi için gerekli çalışmaların YÖK tarafından bir an önce yapılmasını bekliyoruz."

DAHA FAZLA