Aşı reddinin sonuçları: Kızamıkta artış var!

Aşı reddinin sonuçları: Kızamıkta artış var!

Türkiye’de ve Avrupa’da kızamık vakalarında artış var. 

KLİMİK (Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye’de 2016’da 9 olan kızamık hasta sayısının, 2018’in ilk üç ayında 55’e ulaştığını söyledi. Hasta sayısının yıl sonuna kadar 200’ü bulması bekleniyor. 

13 KİŞİ ÖLDÜ

Avrupa’da ise yılbaşından bu yana kızamıktan 13 kişi öldü. 

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) paylaştığı rakamlar, hastaların çok büyük bir bölümünün aşısız olduğunu ortaya koydu. 1 Mart 2017 ve 28 Şubat 2018 arasında sadece Avrupa’dan 14813 kızamık vakası bildirildi. Kızamık vakaları İtalya, Fransa, Yunanistan ve Romanya’da geçen ay belirgin şekilde arttı. Kızamık vakaları en fazla Romanya (1709 hasta); Yunanistan (1463 hasta); Fransa (1346 hasta) ve İtalya’da (411 hasta) görüldü. Bu vakalarda yaşları bilinenlerden % 35’i 5 yaş altı çocuklar, % 47’si 15 yaş ve üstü. Aşı durumu bilinen vakaların % 86’sı aşısız. ECDC açıklamasında, bilhassa hasta sayısının 3 kat arttığı Fransa ve 2 kat arttığı İtalya’daki durumun endişe verici olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’DE DE ARTIŞ GÖSTERDİ

Hürriyet’ten Mesude Erşan’ın haberine göre, Türkiye’de de kızamık vakalarında artış var. 2016’da 9 kızamık vakası görülürken bu oran geçen yıl 84’e yükseldi. 2018’in ilk üç ayında ise 55 kızamık tanısı (6’dan fazlası erişkin) kondu. Bazı hastalarınki ağır seyretti. Hastaneye yatmaları gerekenler, ensefalit (beyin iltihabı) olanlar oldu.

'TOPLUMUN YÜZDE 95'İ AŞILI OLMALI'

Prof. Dr. Azap, kızamıktan en çok etkilenen çocuklar ve ağır komplikasyonla ölüm riski taşıyanları korumak için çocukların % 95’inin kızamık aşısını (ömür boyu koruyor) yaptırmış olması gerektiğini vurguladı. Türkiye’deki aşı reddinin 23 bine ulaşmasının kızamık ve benzer salgınlara kapıyı araladığını vurgulayan Prof. Dr. Azap, “Kızamık gibi hastalıkları engellemenin tek yolu aşılanma oranını toplumda yüksek tutmak. Kızamık vakalarının yoğun olduğu ülkelerde aşılanma oranları % 80’lerde. Şu veya bu nedenle aşılanmayan çocuklar aşılanmış çocuklar sayesinde hastalıktan korunuyor. Ama bunun sürebilmesi için toplumun % 95’inin aşılı olması hali sürmeli” dedi.

‘AŞI KARŞITLIĞI SALGINLARA NEDEN OLUYOR’

Türkiye’de toplam 13 aşının çocuklara ücretsiz olarak uygulandığını da söyleyen  Azap, şöyle konuştu: “Aşı karşıtlığı toplum bağışıklılığını aşağılara çekiyor ve salgınlara neden oluyor. Aşı olup olmama toplumu ilgilendiren bir karar. Aşı yaptıranların % 2-5’inde beklenen koruyuculuk gelişmiyor. Ve bu çocuklara, aşılanmamış çocuklardan kızamık bulaşırsa hayatlarını kaybedebilirler. Türkiye’de aşı karşıtlığı her sene bir öncekine göre 2 kat artıyor. 2013’de 700 olan aşı karşıtı aile geçen yıl 23 bine çıktı. Türkiye sınırda. Artış devam eder ve reddedenler 40-50 bine çıkarsa salgınlar başlar. Aşılanma oranları daha da düşerse çok hızlı yayılır ve başta çocuklar olmak üzere çok sayıda ölümlere yol açar.”

DAHA FAZLA