Ankara'nın Rakka şartı: 'PYD olmasın; Suudlar ve Katar desteklesin'

Ankara'nın Rakka şartı: 'PYD olmasın; Suudlar ve Katar desteklesin'

Rakka ve Musul'a dönük operasyonlarla ilgili Ankara'nın öncelikli şartının PYD'nin devre dışı bırakılması olduğu bildirildi. Konu New York'ta başlayan BM Zirvesi'nde ele alınacak.

Ankara'nın Rakka ve Musul'a yönelik eş zamanlı operasyonlar için öncelikli şartının, operasyona katılacak güçler arasında PYD'nin yer almaması olduğu iddia edildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberinde bakanlarla birlikte 19-24 Eylül tarihlerinde New York'ta düzenlenecek BM Zirvesi'ne katılacak. 

CERABLUS OPERASYONU DOSYASI'NA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Yandaş Yeni Şafak'ın iddiasına göre, Rakka operasyonunun planlanması bakımından kritik öneme sahip bu zirvede Erdoğan, operasyon yürütecek güçler arasında PYD'nin yer almamasını önerecek. 

ABD-SUUDİ ARABİSTAN-KATAR DESTEĞİ

Gazete, IŞİD'ın Suriye ve Irak'taki merkezleri Rakka ve Musul'a yapılacak eş zamanlı operasyonların ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'nin desteklediği uluslararası koalisyon tarafından gerçekleştirmesinin beklendiğini iddia etti. Buna göre, konu önce G-20'de liderler nezdinde gündeme getirildi, ardından da Londra'da yapılan Suriye konusundaki Fikirdaş Ülkeler toplantısında Dışişleri Bakanları nezdinde masaya yatırıldı.

İlk etapta Rakka operasyonuna hava desteğinin Türkiye ve NATO nezdinde verilmesi, Türkiye'nin ayrıca zırhlı araç desteği vermesi. Suudi Arabistan ve Katar ile operasyona katkı sağlamak isteyen diğer bölge ülkelerinin de silah ve teçhizat desteğiyle operasyonun yükünü taşımaları gündeme geldi.

 

Gazeteye göre, Ankara'nın bir diğer önerisi de Cerablus'un operasyonun karargahı olması.